1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Bu Deliliği Sonlandırmak En Büyük Aciliyet"
"Bu Deliliği Sonlandırmak En Büyük Aciliyet"

"Bu Deliliği Sonlandırmak En Büyük Aciliyet"

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Stylianides, Suriye'de insani yardım konvoyuna yapılan saldırının korkunç bir olay olduğunu belirterek, "Bu deliliği sonlandırmak kadar büyük bir aciliyet yok." dedi.

28 Eylül 2016 Çarşamba 12:14A+A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara 348 milyon avroluk nakdi yardım yapılması için başlatılan Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) projesi çerçevesinde Türkiye'deki temaslarını tamamlamasının ardından programın hedeflerini, Türkiye'nin sığınmacı politikasını ve Suriye'deki insani durumu AA muhabirine değerlendirdi.

"Hedefimiz en savunmasız 1 milyon sığınmacıya ulaşmak"

ESSN'nin AB'nin şimdiye kadar fon sağladığı en büyük insani yardım projesi olduğunu anımsatan Stylianides, sözlerini şöyle sürdürdü:

"348 milyon avro ile Türkiye'deki en savunmasız 1 milyon sığınmacıya ulaşmayı hedefliyoruz. Öte yandan bu program oldukça yenilikçi. İnsanlara gıda kuponu ya da çadır vermek yerine sofralarına yemek koymaları, başlarını sokacak bir evlerinin olması ve çocuklarını okula göndermeleri gibi temel ihtiyaçlarını daha etkin karşılayabilmeleri için aylık tahsisatlarını istedikleri gibi harcama seçeneği sunuyor. Bu da insanların onurunu gözeterek onlara yardım etmek demek. Bir yandan da dışarıdan yardım getirmek yerine, yerel ekonomiyi canlı tutmak demek." 

"Türk halkı cömertlik sergiledi"

Türkiye'nin mülteci krizi ile mücadelede seçkin rol üstlendiğini söyleyen Stylianides, "Türk halkı ve hükümeti üç milyon sığınmacıyı kabul edip onlara sağlık, eğitim ve iş piyasasına erişim imkanları sunarak olağanüstü cömertlik sergilemiştir. AFAD ve Kızılay gibi kurumların kamplarda ve kampların dışında yaşayan ailelere yardımları son derece etkili ve profesyonelce olmuştur." dedi.

Stylianides, 19 Eylül'de Halep'te BM ve Suriye Kızılayı'na ait insani yardım konvoyuna saldırının korkunç bir eylem olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu saldırı, savaşın sürdürülme şeklinde yeni derinliklerin ortaya çıktığını gösterdi. Büyük endişe verici şekilde yardım konvoylarının ve yardım çalışanlarının hedef alınmasıyla karşı karşıyayız. Bu durum yardımların ulaştırılmasını daha da sınırlı hale getiriyor. İnsani yardım çalışanları inanılmaz derecede cesur insanlar. Suriye'nin kuzeyinde kuşatma altındaki insanlara aylardır, yıllardır yardım götüren gönüllüler birer kahraman. Ancak konvoylara kasten ateş edildiği zaman yardım ulaştırmak neredeyse imkansız oluyor. Bu deliliği sonlandırmak kadar büyük bir aciliyet yok. Bir an önce bu savaşa siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor."

AA

HABERE YORUM KAT