1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Brezilya'da Küresel Sermaye Darbesi
Brezilya'da Küresel Sermaye Darbesi

Brezilya'da Küresel Sermaye Darbesi

Dünyanın beşinci büyük ülkesinde yolsuzluk iddiasıyla meşru bir yönetime darbe indirildi. Görevden azledilen Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in koltuğuna gırtlağına kadar yolsuzluğa batmış Michel Temer getirildi.

13 Mayıs 2016 Cuma 09:30A+A-

Brezilya'da bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in koltuğuna yardımcısı Michel Temer getirildi. Rousseff'in yargılanması için dün Senato'da yapılan oylamada, 22 ret oyuna karşılık 55 kabul oyuyla devlet başkanının görevinin askıya alınmasına karar verildi. Oturum, 70'ten fazla senatörün söz almak istemesi sonucu yaklaşık 20 saat sürdü. Senato'daki oylamada salt çoğunluğun sağlanması nedeniyle Rousseff, 180 günlüğüne görevden alınacak. Rousseff, yargılama sürecinde yerini 6 aylığına yardımcısı Michel Temer'e bırakacak. Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek.

SİCİLİ KABARIK

Görevi 6 aylığına devralan Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer'in adı devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddialarında geçiyor. Gırtlağına kadar yolsuzluğa battığı, seçim bütçesi üzerinde oynadığı iddia edilen Temer, ayrıca yasadışı alkol satışıyla ilgili de suçlanıyor. Temer'in seçim harcamalarında usülsüzlükten suçlu bulunması nedeniyle 8 yıl resmi görevden uzaklaştırma cezası alma ihtimali de bulunuyor. Ancak Dilma'ya uzanan yolsuzluk soruşturmasında yardımcısı Michel Temer'e dokunulmadı. Soruşturmayı yürüten savcılar, dolandırıcılık nedeniyle hapiste yatan kişilerle yakın ilişkisi olduğu da belirtilen Temer'in hakkında koğuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

OLİGARŞİ EKONOMİYE EL KOYDU

Temer'in küresel finansın önemli kurumları Goldman Sachs ve IMF'den neoliberal bir ekibe ülke ekonomisini teslim etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dilma'dan sonra ülkeyi özgürlükçü temsilden yoksun bir teknokrat ekip yönetecek. Anketlere göre bugün seçim olsa Temer'in alacağı oy oranı ise sadece yüzde 2. Ancak Temer'in, Nisan ayında, Rousseff'in görevden alınması durumunda iktidarı devralmak üzere yapmayı planladığı konuşmasının ses kaydı basına sızmıştı. 14 dakikalık kayıtta, Senato'dan Rousseff'in soruşturulması yönünde karar alınmış gibi konuşan Temer, halkı ve politikacıları Senato'nun kararına saygılı davranmaya çağırıyor, siyasi partilerden kendisine destek olmalarını talep ediyor. Kayıtta, “Bir aydır sustuğunu ancak ülkenin istikrarı adına konuşma kararı aldığını” belirterek, “en büyük misyonunun ülkeyi sakinleştirmek ve ülkenin birliğini sağlamak olduğunu” söylüyor. Sızıntının ardından açıklama yapan Temer, siyasetçilerin kendisine Rousseff'in görevden azledilmesi durumunda ülkeyi yönetmeye hazır olup olmadığını sorduğunu, ses kaydının da buna bir cevap olduğunu söyledi. Rousseff destekçileri ise, Devlet Başkanı'na karşı yönetilen iddiları 'darbe girişimi' olarak nitelemişti. Rousseff, ismini vermeden Temer'in kendisini devirmek isteyenlerin 'elebaşı' olduğunu ima etmişti.

Maskaralık

Oylamadan sonra devlet televizyonunda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, herhangi bir suç işlemediğini, hükümetinin “sabotaja uğradığını” savunan Rousseff, yargılanması için atılan adımların “maskaralık ve darbe” olduğunu söyledi. Rousseff, “Hatalar yapmış olabilirim ama suç işlemedim” dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT