1. HABERLER

  2. HABER

  3. BMGK'da Kuzey Kore'deki İnsan Hakları İhlalleri Görüşüldü
BMGK'da Kuzey Kore'deki İnsan Hakları İhlalleri Görüşüldü

BMGK'da Kuzey Kore'deki İnsan Hakları İhlalleri Görüşüldü

BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Çin'in itirazına rağmen tarihinde ikinci kez Kuzey Kore'deki “insan hakları ihlalleri”ni görüştü.

11 Aralık 2015 Cuma 07:43A+A-

Konsey'in aylık programında olmayan konunun görüşülmesi için itirazlar nedeniyle oylama yapıldı. Oylamada ABD, İngiltere, Fransa, Şili, Ürdün, Litvanya, Malezya, Yeni Zelanda ve İspanya konunun gündeme alınması için oy kullandı.

Rusya, Çin, Venezuela ve Angola ret oyu verirken Nijerya ve Çad çekimser oy kullandı. Gerekli 9 oy sağlandığı ve prosedüre ilişkin oylamalarda daimî üyelerin veto yetkisi olmadığı için konu gündeme alındı.

Kuzey Kore'deki “insan hakları ihlalleri” ve bunun uluslararası barış ve güvenliğe etkileri konusu tarihinde ikinci kez Konsey gündemine gelmiş oldu. İlk toplantı da geçen yıl benzer bir oylama sonucu gerçekleştirilmişti.

Toplantıda üyelere sunum yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, Kuzey Kore'de yaşanan sistematik “insan hakları ihlalleri”ni anlatarak, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesini istedi.

Bunun için BMGK'da bu yönde karar kabul edilmesi gerekiyor. Karar tasarılarını daimî üyeler Çin ve Rusya'nın veto etme yetkisi olduğu için böyle bir kararın çıkması mümkün görülmüyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda daha önce kabul edilen kararda da BMGK'ya bu yönde tavsiyede bulunulmuştu.

Rusya ve Çin, “insan hakları ihlalleri”nin BM İnsan Hakları Konseyi'nin görev alanına girdiğini savunuyor. Batılı ülkeler ise bu ülkedeki ihlallerin uluslararası barış ve güvenliğe etkisi olduğunu öne sürerek, konunun BMGK'nın görev alanına girdiğini belirtiyor.

AA

HABERE YORUM KAT