1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM, Esed’i Değil, Muhalifleri Suçladı!
BM, Esed’i Değil, Muhalifleri Suçladı!

BM, Esed’i Değil, Muhalifleri Suçladı!

BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, katil rejimi değil, muhalifleri suçladı.

06 Mayıs 2013 Pazartesi 12:56A+A-

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu Üyesi Carla del Ponte, Suriyeli muhaliflerin sinir gazı kullandığına ilişkin şüpheler mevcut olduğunu ancak kesin kanıt bulunamadığını söyledi.

BBC'nin haberine göre, Komisyon Üyesi Del Ponte, İsviçre-İtalya televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye'deki çatışmanın kurbanların verdiği ifadelerin, Suriyeli muhaliflerin sinir gazı kullandığını akla getirdiğini, "güçlü, somut şüphelerin mevcut olduğunu ancak henüz kesin bir kanıt bulunmadığını" kaydetti. 

Carla del Ponte, onca görüntüye ve tanıya rağmen BM Soruşturma Komisyonu'nun şu ana kadar Suriye'de hükümete bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığına ilişkin ise kanıt görmediğini belirtti. 

Geçmişte eski Yugoslavya için kurulan BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görev alan İsviçreli başsavcı Del Ponte, şüphelerin, "Suriye'ye komşu ülkelerdeki müfettişlerin, kurbanlar, doktorlar ve sahra hastanelerinin görevlileriyle görüşmelerinden sonra geçen hafta hazırladıkları rapora" dayandığını ifade etti. 

Sinir gazının ne zaman ve nerede kullanıldığına ilişkin bilgi vermeyen Del Ponte, Komisyonun şimdiye kadar bilinenleri doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyacı olacağını sözlerine ekledi. 

BM, Baas Rejimini mi Koruyor?

BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, Suriye'deki çatışmada insan hakları ihlallerini incelemek üzere Ağustos 2011'de kurulmuştu.  

Kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları soruşturmak üzere özel olarak kurulan ve tüm iddiaları soruşturmak için koşulsuz erişim isteyen diğer BM ekibine ise Suriye yönetimi ülkeye girme izni vermiyor. Buna rağmen Batılı uluslararası kuruluş BM’den böyle bir açıklama gelmesi dikkat çekti.

Kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili bütün karineler Esed rejimini gösteriyor. BM Komisyonu üyesi Del Ponte'nin bu açıklamalarının Esed'i çok rahatlatacak!!!

SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMALIYMIŞ!

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Hong Kong'da temaslarda bulunan Fabius, İsrail'in Suriye'ye saldırısı ve Suriye'nin kimyasal silah kullandığı iddialarından sonra "Siyasi çözüm bulmaya çalışmalıyız" ifadesini kullandı.

Fabius, "Suriye'deki durumun Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkeleri de etkileyen bir trajedi olduğunu" belirterek, "Bu, artık sadece yerel değil, bölgesel bir dram" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, durumun sürmesi halinde, insani ve siyasi felaketin meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum