1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM, Arakanlılara Vatandaşlık Haklarının Verilmesini İstedi!
BM, Arakanlılara Vatandaşlık Haklarının Verilmesini İstedi!

BM, Arakanlılara Vatandaşlık Haklarının Verilmesini İstedi!

BM Genel Kurulu'nun “insan hakları”ndan sorumlu 3. Komitesi, Myanmar'ı Rohingya müslümanlarına (Arakanlı müslümanlar) yönelik ayrımcı tutumları nedeniyle uyararak, müslüman azınlıklara vatandaşlık haklarının verilmesini istedi.

19 Kasım 2015 Perşembe 10:29A+A-

BM Genel Kurulu 3. Komitesi'nde her yıl Myanmar, İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi yaygın “insan hakları” ihlali yaşanan ülkelerin durumu değerlendirilerek, karar tasarıları görüşülüyor.

Komitede kabul edilen tasarılar, onaylanması için BM Genel Kurulu'na gönderiliyor. BM Genel Kurulu'nda alınan kararların yaptırım gücü yok ancak uluslararası toplumun pozisyonunun görülmesini sağlıyor.

Bu yılki Myanmar tasarısında seçimlerin barışçıl şekilde geçmesinden duyulan memnuniyet vurgulanırken, özellikle Rohingya müslümanlarına yönelik hak ihlallerine işaret edildi.

Tasarıda Myanmar hükûmetinden Rohingyalar ile tüm azınlıkların temel insan haklarını koruması istenerek, Rohingyaların tam vatandaşlık hakkının tanınması talep edildi.

1982'de değiştirdiği vatandaşlık yasası ile Rohingyaların vatandaşlık hakkını alan Myanmar, Rohingyaların Maynamar'a ait olmadığını savunuyor.

Son seçimde de müslüman azınlığın oy kullanma ve aday olması engellendi.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT