1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. BM: 4,7 Milyon Venezuelalı Ülkesini Terk Etti
BM: 4,7 Milyon Venezuelalı Ülkesini Terk Etti

BM: 4,7 Milyon Venezuelalı Ülkesini Terk Etti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, 4,7 milyon Venezuelalının ülkesini terk ettiğini açıkladı.

20 Aralık 2019 Cuma 19:11A+A-

İsviçre'de BM Cenevre Ofisi'ndeki 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyinde konuşan Bachelet, Venezuela'daki insan hakları durumuna şu sözlerle vurgu yaptı:

"Venezuela'daki BM'nin Mülteci ve Göçmen platformu, 4,7 milyon kişinin ülkeyi terk ettiğini tahmin ediyor ve bu sayının 2020 sonuna kadar 6,5 milyona ulaşacağını öngörüyor."

30 Nisan'da ne olmuştu?

Dünya Bankasının 2017 verilerine göre, yaklaşık 32 milyon nüfuslu Venezuela, yılbaşından beri büyük bir siyasi kriz içinde.

Muhalefet, 30 Nisan'ın ilk saatlerinde askeri ve sivil bir darbe girişimi başlattı.

Muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ve ev hapsini ihlal ederek La Carlota Hava Üssü'nün karşısındaki Altamira Köprüsü üzerine giden muhalif lider Leopoldo Lopez, bir grup askerle Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek isteyerek, halkı sokağa çağırdı.

Muhalifler, bu çağrı üzerine ülkenin birçok kentinde sokağa çıktı. Gösteriler daha sonra, özellikle Caracas'taki La Carlota etrafında şiddet eylemlerine dönüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkıp devlet başkanlığı sarayı Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda, Lopez, önce Şili ardından İspanya Büyükelçiliğine kaçtı. Guaido ise bir video mesajla ortaya çıktı ve halkı yeniden sokağa çağırdı.

23 Ocak'ta, 30 gün içinde ülkeyi seçime götürmek için kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve şimdiye kadar seçim kararı almayan Guaido, başta ABD olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesi tarafından tanındı.

AA

HABERE YORUM KAT