1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bitmedi Kemalist tazim kültürü!
Bitmedi Kemalist tazim kültürü!

Bitmedi Kemalist tazim kültürü!

10 Kasımlarda 09:05 sirenlerinde toplu saygı duruşları, okullarda zorunlu okutulan andımız tazimlerinin ardından yeni bir tazim pratiği daha mı geliyor?

19 Mayıs 2021 Çarşamba 16:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de resmi anlatıya göre 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in kendi iradesi ile Samsun’a vardığı ve bütün yurdu düşma işgalinden kurtarma girişimine başladığına inanılıyor! Mustafa Kemal’in yurdu işgalden kurtarmasının ardından gençlere 19 Mayıs gününü bir bayram olarak kutlamaları için lütfettiği de Kemalist tarihin kayıtlarında konu edilerek bugüne kadar ulaşıyor.

Her geçen yıl gerilediği düşünülen Kemalizm’in tazim kültürünün son 5 yıldır ileriye doğru bir atılım gerçekleştirdiği ise gözlerden kaçmıyor. Bu duruma bizatihi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği ise üstü örtülü bir şekilde konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllardaki birkaç çıkışı da bu iddiaları güçlendirir yönde bir izlenim oluşturuyor. 

  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizatihi Kemalizm’in tazim adetlerine bir yenisini mi ekliyor?  

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Temsilci Genç Buluşması ve TRT Spor Yıldız Tanıtım Programı'na katıldı ve burada bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Saat 19.19'da Türkiye'nin her yerinde İstiklal Marşı'mızı okuyacağız” ifadelerini kullandı.

Atatürk'ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde stadyum ve meydanlarda sportif törenler şeklinde kutlanıyordu. Pandemi ile beraber birçok kutlamadan mahrum kalan Kemalist kesimlere Cumhurbaşkanı Erdoğan bu dönemde bir jestte mi bulunuyor acaba? ‘Başka bir şey değil sadece İstiklal Marşı diyerek’ Kemalist anlatı ve teamülleri modifiye etmek, yaşanan çarpıklığı tahkim etmekten başka hiç bir işe yaramıyor oysa.

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum