1. HABERLER

  2. HABER

  3. Birleşmiş Milletler: 243 Milyon Kişi Uyuşturucu Kullanıyor
Birleşmiş Milletler: 243 Milyon Kişi Uyuşturucu Kullanıyor

Birleşmiş Milletler: 243 Milyon Kişi Uyuşturucu Kullanıyor

BM, dünya genelindeki uyuşturucu kullanımının bilançosunu açıkladı.

26 Haziran 2014 Perşembe 13:27A+A-

Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde yaklaşık 243 milyon kişinin uyuşturucu kullandığına işaret ederek uyuşturucu kullanımının hala yaygın olduğu uyarısında bulundu. 

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından açıklanan 2014 Dünya Uyuşturucu Raporu, yaşları 15 ile 64 arasında değişen uyuşturucu bağımlılarının 2012'de dünya nüfusunun yüzde 5'ni oluşturduğunu ortaya koydu. ABD, Okyanusya, Avrupa ve Asya'da uyuşturucu kullanıcılarının uygun fiyat ve kolay ulaşılabilirlik nedeniyle uyuşturucu maddelerden farmakolojik ilaçlara yöneldiğine dikkat çekilen raporda, bazı Avrupa ülkelerinde ise sentetik uyuşturucu kullanımının arttığı belirtildi. Raporda küresel düzeyde düşen kenevir kullanımının, sağlık riskinin az olması nedeniyle Kuzey Amerika'da yeniden arttığı belirtildi.  

144 TON UYARICI MADDE ELE GEÇİRİLDİ 

Söz konusu dönemde dünya genelinde 144 ton amfetamin tipi uyarıcı maddenin ele geçirildiğine işaret edilen raporda bunun yarısının Kuzey Amerika'da, dörtte birinin ise Güneydoğu Asya ülkelerinde ele geçirildiği kaydedildi. Raporda kimyasal ticaretin küreselleşmesi nedeniyle yasal kimyasalların yasadışı hale getirilmesinin daha da kolaylaştığına dikkat çekildi.  

Rapora göre, 2007 ile 2012 yılları arasında eroin yapımında kullanılan asetik anhidritin yüzde 15'ine ve kokain yapımında kullanılan potasyum permanganatın yüzde 15'ine el konuldu. Söz konusu dönemde ele geçirilen amfetamin ve metamfetamin miktarının da iki katına çıktığına işaret edilen raporda LSD ve ecstasy gibi halüsinasyona neden olan ilaç kullanımında da uygulanan sıkı kontroller sonucu önemli oranda düşüş olduğu kaydedildi.  

AFGANİSTAN, KÜRESEL HAŞHAŞ ÜRETİCİSİ 

Afganistan'da bir litresi 1,5 dolara mal olan asetik oksilin litre fiyatının 2002'de 8 dolarken, 2011'de 430 dolara çıktığı belirtilen raporda, uyuşturucu hammadde ticaretindeki düşüş nedeniyle uyuşturucu tacirlerinin yeni taktiklere başvurduğu kaydedildi. Raporda, uluslararası kontrolden kaçmak isteyen üreticilerin paravan şirketler kurduğu vurgulandı.

Afganistan'ın 5 bin 500 ton ile küresel haşhaş üretiminin yüzde 80'ninden fazlasına sahip olduğuna işaret edilen raporda haşhaş yetiştirme alanlarının 2012'de 154 bin hektardan, 2013 yılında 209 bin hektara çıktığı kaydedildi. Myanmar'daki haşhaş yetiştirme alanlarının da 57 bin 800 hektara ulaştığı vurgulandı.

"GÜÇLÜ BİR ULUSLARARASI KONTROL SİSTEMİ"

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Direktörü Yuri Fedetov, 2012'de yaklaşık 200 bin kişinin uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, her altı uyuşturucu bağımlısından sadece birinin tedavi için başvurduğunu söyledi.

Uyuşturucu kullanımı ile mücadele etmek ve sürdürülebilir başarı kazanmak için sıkı uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu vurgulayan Fedotov, "Geleneksel arz azaltma yaklaşımı ile kontrol edilemeyen sentetik uyuşturucuların artan üretimini ve ticaretini takip etmek büyük önem taşımaktadır. Güçlü bir uluslararası kontrol sistemi, arz kontrol stratejisi olarak yerini almalıdır." dedi. 

HABERE YORUM KAT