1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Bir Afganın Değeri 5 Bin Dolar!
Bir Afganın Değeri 5 Bin Dolar!

Bir Afganın Değeri 5 Bin Dolar!

Almanya'nın Afganistan'da neden olduğu zararlar sebebiyle katledilen ve yaralananlar için 1 milyon dolardan fazla tazminat ödediği bildirildi.

27 Ocak 2015 Salı 12:35A+A-

Alman Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, Federal Ordu'nun Afganistan'da göreve başladığı 2002 yılından Ağustos 2014'e kadar sebep olduğu zararların giderilmesi için 1 milyon dolardan fazla tazminat ödediği açıklandı.

Alman haber ajansı DPA'nın bildirdiğine göre toplam ödenen tazminat miktarı 1,1 milyon doları buldu. Bu miktarın yarısından fazlası, yani 601 bin dolar, Eylül 2009'da Alman Albay Georg Klein'in emriyle Amerikan jetleri tarafından Kunduz'da bombalanan iki benzin tankerinin patlamasıyla katledilen, resmi rakamlara göre 100, bazı kaynaklara göre 150'ye yakın sivil Afgan için ödendi.

Kunduz bombardımanından 5 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, tazminatlarla ilgili hukuki mücadele devam ediyor. Taliban tarafından ele geçirilen iki benzin tankeri, Albay Klein'in emri üzerine 4 Eylül 2009 gecesi Amerikan F15 savaş jetleri tarafından bombalanmış, bu sırada tankerlerden benzin almak isteyen, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivil katledilmişti. Albay Klein, bir nehir kumsalına saplanıp kalan benzin tankerlerinin, yakındaki Alman karargahı için tehlike oluşturdukları gerekçesiyle bombalanmasını emretmişti.

Almanya'da avukatlık yapan Afgan asıllı Karim Popal, 81 Afgan ailesini temsilen tazminat talebiyle bir üs mahkemeye başvurdu. Alman Federal hükümeti 90 aileye kişi başı 5 bin dolar (4460 Avro) tazminat ödedi. Popal ise müvekkileri için kişi başına 39 bin Avro taleb ediyor. Kunduz tazminat davası, bir üs mahkemede, Köln Eyalet Yüksek Mahkemesinde 12 Mart'ta başlayacak.

HABERE YORUM KAT