1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Binlerce Musullu Kaçmaya Başladı
Binlerce Musullu Kaçmaya Başladı

Binlerce Musullu Kaçmaya Başladı

Irak'ta IŞİD ile güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalardan dolayı binlerce Musullu, Erbil ve Duhok'a kaçmaya başladı.

10 Haziran 2014 Salı 17:44A+A-

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalardan dolayı binlerce Musullu, Erbil ve Duhok'a kaçıyor. 

Musul'da 5 gündür aralıksız devam eden çatışmalar gün geçtikçe şiddetleniyor. Özellikle IŞİD'in Musul Havaalanı'nı, Irak-Suriye sınırdaki gümrük kapısını ve daha birçok önemli noktayı ele geçirmesinden dolayı kent halkı çevre illere kaçıyor.

Pazartesi akşamı geç saatlerde Erbil ile Duhok arasındaki Hazer güvenlik noktasına 2 kilometre mesafedeki Peşmerge güçlerine sığınan Musullular, gece boyunca aynı noktada bekletildi.

Salı sabah saatlerinde gelenlerin sayısındaki artış sebebiyle güvenlik noktası geçişlere açılırken çatışmaların yol açtığı kaos nedeniyle halsiz düşen, baygınlık geçiren Musullulara bölge halkı su ve yiyecek dağıtıyor.

Kamp yapılıyor

Buradan güvenlik kontrolünden geçirilen aileler için kamp inşa edilecek. Erbil Valiliği ve Hebat Kaymakamlığı kamp yapımını gerçekleştirmek için fizibilite çalışmalarına başladı. 

Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa özellikle pazartesi gecesinden beri çok yoğun bir insan göçüyle karşı karşıya olduklarını söyledi. 

Binlerce kişinin bir gün içerisinde Erbil'e sığınmak istemesinin karşısında zor anlar yaşadıklarını, hazırlıksız yakalandıklarını belirtti.

Yaşanan bu göçün üstesinden gelmek için polis, peşmerge, idari ve sağlık personeliyle birlikte çalıştıklarını ifade eden Mustafa, "Erbil geçen sene Suriye'den gelen sığınmacılara hazırlıksız yakalanmıştı. Şimdi de Musul halkı, kentini terk etmek zorunda kaldı. An itibarıyla zorluklar yaşıyoruz ancak onlara sahip çıkmak için bütün imkanlarımızı kullanacağız. Musullu misafirler için bu bölgeye yakın bir yerde kamp yapım çalışmasına başlayacağız" diye konuştu. 

'Musul'da ölüm ve korku var'

Musullu Leyla Hasıl, kentlerine çok büyük bir savaş yaşandığını, hükümetin kontrolü kaybettiğini söyledi. 

İki gündür IŞİD'in çok sayıda yeri ele geçirdiğini ve yüzlerce insanı öldürdüğünü kaydeden Hasıl, "Biz de ölmemek için çareyi kaçmakta bulduk. Dün geceden beri buradayız. Musul'da ölüm var korku var. Çocuklarımıza birşey olmasın diye yuvamızı bırakıp kaçmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu. 

Hava sıcaklığının 40 derecede seyrettiği yolda yürüdüğü için halsiz düştüğünü belirten 60 yaşındaki Muhammet Yusuf, Musul'da güvenlik güçlerinin kontrolünün bulunmadığını ve herkesin canını kurtarmak için kaçtığını ifade etti. Yusuf, "Kentimizi evlerimizi mahvettiler. Her tarafta bomba ve silah sesleri var. Çocuklarımı aldım, arkamıza bakmadan kaçtık" dedi. 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT