1. HABERLER

  2. HABER

  3. Berfo Ana Oğlunun Mezarına Kavuşamadan Vefat Etti
Berfo Ana Oğlunun Mezarına Kavuşamadan Vefat Etti

Berfo Ana Oğlunun Mezarına Kavuşamadan Vefat Etti

12 Eylül'de gözaltına alınan oğlunun işkencede öldürüldüğünü öğrenen Berfo Ana, Başbakan'dan oğlunun kemiklerini istemişti.

21 Şubat 2013 Perşembe 11:35A+A-

HAKSÖZ-HABER

Haberi yazmadan önce hem devletin acımasızlığını hem de 100 yaşını geçmiş Berfo Ana’nın dermansız ayakları, feri sönmüş gözleri ve beyaz başörtüsü ile Ankara’nın puslu ve soğuk mekânlarında adalet talebini en çarpıcı başlıkla nasıl anlatabilirim diye düşündüm. Aklıma birçok seçenek gelse de “Berfo Ana” nın tek başına çok daha anlamlı çok daha çarpıcı olduğunu fark ettim.

33 yıl önce 12 Eyül sonrasında evinden alınan oğlu Cemil Karabayır’ın kemiklerinin izini süren, bunun acısını yaşayan, oğlunun mezarını başında bir “Fatiha” okumak isteyen Berfo Ana bu sabah vefat etti!

Berfo Ana;  bu topraklarda yaşanan acıların, dramın, travmanın en cisimleşmiş haliydi. Ankara da adliye önünde “100 yaşımla ben geldim Kenan (Evren) de gelecek” feryatlarını kimseye duyuramadı!

33 yıl geçmesine karşın acısı taptazeydi! Darbenin şefi Kenan Evrenle ilgili çıktığı bir televizyon programında yüreğindeki acısı şöyle dile gelmişti:

"Çıksın karşıma neden çıkmıyor. Ben O'na oğlumu sağlam teslim ettim. O'nun ocağı söne boynu devrile evi yıkıla! Tuhh lanet ola! Bana cevap verecek... Çocuğum kaçmış diyor nasıl kaçabilir? Allah'ından bula... Bana oğlumun mezarını versinler, kemiklerini versinler... Allah affetsin onları ben etmem..."

Oğlunu kaybeden her anne gibi en azından oğlunun mezarını istiyordu, katili ile yüzleşmek istiyordu, hesap sormak istiyordu! Ama nafile! Berfo Ana yüreğindeki hüzün ile Dar’ul Bekâ ya göç  etti.

Berfo Ana'nın ölümünden önce basına yansıyan son sözleri şöyle olmuştu: "3'ü kız 6 çocuk doğurdum. Oğlum Cemil'i ne zaman devlete sorsak kaçtı gitti dediler, inandık. 27 yıl boyunca oğlumun bir gün çıkıp geleceğini düşündüm, ta ki 7 yıl kadar önce eski AK Parti milletvekili Zafer Üskül'ün 'Cemil Kırbayır işkencede öldürüldü' açıklamasına kadar. O gün bugündür de oğlumun kemiklerinin peşindeyim. Başbakan bana söz vermişti, oğlumun kemiklerinin gömüldüğü yeri bulacaktı"

Berfo Ana vasiyetini ise şu sözlerle dile getirmişti: "Cemil'in nereye gömüldüğü bulunmadan ölürsem, beni gömmeyin, cenazemi kaldırmayın, oğlumla birlikte aynı mezara gömülmek istiyorum"

Allah rahmet etsin! Seni darbecilerin karanlığına inat o bembeyaz başörtün ve ısrarcı adalet talebinle hatırlayacağız Berfo Ana!

Murat Ayar

HABERE YORUM KAT

5 Yorum