1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Belçika'da 'İade Tartışması' Büyüyor
Belçika'da 'İade Tartışması' Büyüyor

Belçika'da 'İade Tartışması' Büyüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel saldırılarının zanlısı Brahim el Bakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edildiği açıklaması üzerine Belçika'da başlayan tartışma, polis ile hükümeti karşı karşıya getirdi.

26 Mart 2016 Cumartesi 22:29A+A-

Yusuf Özkan / BBC Türkçe

Belçika makamları, Erdoğan'ın açıklamasının ardından, Türkiye'nin kendilerine 1 hafta sonra haber verdiğini öne sürmüştü.

Türkiye ve Hollanda'nın bunu belgelerle yalanlaması üzerine, konu Belçika iç politikasında sıkıntı yarattı.

Muhalefet, bu konunun ivedilikle açıklığa kavuşturulmasını istiyor. İstifaları Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmeyen İçişleri ve Adalet Bakanları, yeni bir sorumlu arayışında.

İçişleri Bakanı Jan Jambon, parlamentoya bilgi verirken, sorumluluğu, Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli irtibat komiserine attı.

Belçikalı bakan, Ankara'daki irtibat görevlisinin beceriksizliği nedeniyle Brüksel hükümetinin, iade kararından geç haberdar olduğunu savundu.

Bu açıklamaya, Liberal Polis Sendikası (VSOA) sert tepki gösterdi. Sendika sözcüsü Vincent Houssin, Jambon'un açıkalamasını, "şok edici" diye değerlendirdi.

'Asıl sorumlu politikacılar'

İlk kez böyle bir suçlama ile karşılaştıklarını belirten sendika yetkilisine göre, irtibat komiseri kendisini savunmadan ve konuyla ilgili soruşturma tamamlanmadan böyle bir suçlama yapılması kabul edilebilir bir durum değil.

Hiçbir bakanın, polisi "günah keçisi" gibi göstermeye hakkı olmadığını vurgulayan sendika sözcüsü, asıl sorumlunun politikacılar olduğunu savundu.

Sendika, tasarruf önlemleri nedeniyle polisin bütçesinde kısıtlamaya gidilmesinden rahatsız. Tasarruf politikaları yüzünden polisteki personel açığı yüzde 22'ye çıktı.

Sendika sözcüsü, hayatın her alanında çok ağır kısıtlamalara gidildiğini belirterek, asıl tasarruf edilmesi gereken yere; politikacılara ve parlamentoya hiç dokunulmadığını öne sürdü.

Güvenlik güçlerine gerekli bütçe ve desteğin verilmesini istedi.

Belçika Parlamentosu tarafından polisin faaliyetlerini denetlemek amacıyla oluşturulan P Komisyonu da, kapasite eksikliği yüzünden Belçika polisnin terörizmle yeterince mücadele edemediğini açıkladı.

Komisyonun raporunda, terörle mücadele birimlerinin aşırı bilgi akışını değerlendirecek kapasiteye sahip olmadığı vurgulandı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum