1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Belçika da Schengen'i Askıya Aldı!
Belçika da Schengen'i Askıya Aldı!

Belçika da Schengen'i Askıya Aldı!

Fransa’nın, Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde bulunan mülteci kampını tahliye etmek istemesi, Belçika’yı telaşa düşürdü.

24 Şubat 2016 Çarşamba 08:47A+A-

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Calais kampındaki 4 bin mültecinin tahliye edilmesiyle birlikte İngiltere’ye geçmek için Belçika’yı transit yol olarak kullanmak isteyebileceğini ve bu yüzden Fransa sınırındaki kontrollerin yeniden başlayacağını açıkladı.

Başkent Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Jambon, “Schengen kurallarına geçici olarak uymayacağımız konusunda Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirdik.” dedi.

Farklı stratejik bölgelerde ve “insan kaçakçıları”nın kullandığı noktalarda sınır kontrolü başlatacaklarını belirten Jambon, operasyon için 250-290 polis görevlendirildiğini ve Zeebrugge limanı etrafında da denetim çalışmalarının başlayacağını duyurdu.

“Binlerce Mültecinin Belçika’ya Girmesi Söz Konusu”

Calais’deki “Vahşi Orman” (Jungle) adlı kampın tahliyesinin muhtemel olduğuna dikkat çeken Jambon, “Binlerce mültecinin ülkeye giriş yapması söz konusu. Yalnızca burada kalmak isteyenler değil, İngiltere’ye ulaşmak isteyenler de burayı transit rota olarak kullanabilir. Kararımız, düzenin sağlanmasıyla alakalı.” dedi.

İngiltere basını, hijyen koşulları nedeniyle güney bölümünün boşaltılması beklenen kampın tahliye işleminin mahkeme kararıyla ertelendiğini yazmıştı.

Belçika 7. Ülke Oldu

Öte yandan Belçika ile birlikte Schengen uygulamasını askıya alan ülkelerin sayısı 7 oldu.

Schengen kurallarına göre, “mülteci akını” gibi durumlar karşısında ülkeler, en fazla 6 ay sürmesi kaydıyla sınır kontrollerine yeniden başlayabiliyor. Ancak Yunanistan “mülteci akını”nı kontrol etmesi için kendisine verilen mühletin bittiği mayısa kadar çözüm bulamazsa, AB ülkeleri 6 aylık süreyi 2 yıla çıkarabilir.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT