1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Beğeni objesine indirgenmiş hayatlar!
Beğeni objesine indirgenmiş hayatlar!

Beğeni objesine indirgenmiş hayatlar!

TikTok’un “eğlence” trendleri anlaşılması zor bir sosyal ortam oluşturuyor.

09 Ağustos 2022 Salı 12:00A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Sosyal platform olarak nitelenen dijital uygulamalar daha fazla kullanıcıya ulaşmak adına hiçbir sınır tanımıyorlar. Kullanıcı sayısı artıkça reklam gelirlerinin yükseldiği platformlar kapitalist yaşam kodlarına hizmet etmek için her şeyi mubah görüyorlar!

Şüphesiz dijital uygulamalar içinde en çok tartışılan Çin menşeili TikTok. Dikkat edilirse uygulamalarda görselliğin ağırlığı her bir seferinde daha fazla artıyor. Facebook ile başlayan serüven Twitter ardından Instagram ve en nihayetinde TikTok ile son buldu. Bu ilerleyiş görüntünün hakim olduğu bir işleyişe dikkat çekiyor. Yeni anlatma aracı görsel bağlam üzerinden şekilleniyor!

Üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken bu konu çok hızlı bir şekilde tesirini gösteriyor. Görüntünün yazı veya söz gibi bir “filtresi” yok. Herkes her ortamda görselliğin içinde var olabilir! Biz bunu olumlu bir gelişme olarak görmezken dijital uygulama yapımcıları bunu sektörün ilerlemesi için büyük bir adım olarak değerlendiriyorlar!

İngiltere'nin günlerdir konuştuğu 12 yaşındaki Archie Battersbee, ailesinin iddiasına göre TikTok’a içerik üretmek adına denediği bir “challenge” yüzünden hayatından oldu. “Blackout” isimli yarışta kullanıcılar, bilinçlerini kaybetme noktasına gelene kadar kendilerini boğmaya çalışıyor. Archie baygın halde bulunduğunda boynunda bir ip olduğu için annesi Hollie, oğlunun bu trendi denediğini söylüyor.

s-ba08d31ac4f38fbb4bcaa6a8961ba0f2a2a530c6.webp

TikTok’u suçlayan aile uluslararası mahkemelere hadiseyi taşıdı bile. Bu esnada yoğun bakımda olan evlatlarının özel bir bakım odasına alınması ve son günlerini ailesiyle geçirmesi için başlattıkları girişimler sonuçsuz kaldı. Nisan ayından beri yoğun bakımda olan Archie iki gün önce hayatını kaybetti.

Avrupa’da uzun süredir tartışılan bu hadise TikTok vb. platformların mahiyetini de sorgulanır hale getirdi. Görüntü kültürünün içerisinde var olmak isteyen insanlar sırf görülmek ve beğenilmek için hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Varlıklarını beğeni objesine indirgeyen “kullanıcılar” görünüyor olmanın mutluluğu ile kendilerinden geçerken aslında kendilerini kaybediyorlar!

Archie Battersbee hikayesi gelecekteki dünya adına çok fazla şey anlatıyor. Acılı aile çocuklarının mağdur edildiğini dile getirirken hukuki yollara başvuruyor ancak  12 yaşındaki çocuklarını hiçbir şey geri getiremez. TikTok vb. platformların “can alıcı” eğlence kültürü insanı insanlığından çıkartmaya devam ediyor özetle!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum