1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Bayırbucak Türkmenleri Rejim'e ve Rusya'ya Karşı Direniyor
Bayırbucak Türkmenleri Rejim'e ve Rusya'ya Karşı Direniyor

Bayırbucak Türkmenleri Rejim'e ve Rusya'ya Karşı Direniyor

Suriye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesindeki muhalifler, Esed rejimi ve destekçilerine karşı mücadeleyi sürdürüyor.

28 Nisan 2016 Perşembe 12:39A+A-

Esed'in bombardımanına karşı 4 yıldır direnen Türkmendağı'ndaki birlikler, Rusya'nın dahil olmasından sonra topraklarının yüzde 80'ine yakınını kaybetse de "ata yadigarı" dedikleri köylerini terk etmemek için direnişlerini sürdürüyor.

Lazkiye kentinin kuzeyinde yer alan Bayırbucak Türkmen bölgesinin dağlık Bayır kısmını (Türkmendağı) yaklaşık 4 yıldır ellerinde bulunduran Türkmenler, 7 ay önce Rusya'nın savaşa dahil olmasıyla yoğun saldırılara maruz kaldı.

Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye kenti, Akdeniz sahilli ve Rusya'nın Tartus limanına kurduğu askeri üsse yakınlığı nedeniyle stratejik önem taşıdığı için Rus savaş uçaklarının ilk ve en fazla hedef aldığı noktalardan biri oldu.

Siviller terk etti

Sultan Abdulhamid Han Tugayı Türkiye Temsilcisi Tahsin Hoşkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusların gelmesiyle saldırıların kat kat arttığı Türkmen köylerinin, cephe hatlarından başlamak üzere birer birer sivillerden boşaltıldığını söyledi.

Hoşkar, neredeyse harabeye dönen köylerden kaçan 15 bine yakın kişinin, Yayladağı ilçesinde sınırın sıfır noktasına kurulan kamplara ve Türkiye'ye sığındığını kaydetti.

Rusların Suriye'ye geldiği tarihten bu yana Türkmendağı'nda 300'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini, en az bin kişinin yaralandığını bildiren Hoşkar, ellerinde kalan 5 köy ile 6 çiftliği korumak için mücadeleye devam eden Türkmen birliklerinin, son günlerde bölge hastanesi ve çadırların vurulmasıyla çıkan orman yangınları nedeniyle de zor günler geçirdiğini vurguladı.

Rejim güçlerinin Türkmenlerin son köylerini ele geçirmek için yoğun saldırılarını sürdürdüğünü ifade eden Hoşkar, "Son 2 ay içerisinde Kelez köyü ve Sarraf mevkisine 15 kez girmeye çalışan Esed ordusu, bölgeyi üç kez almasına rağmen, Türkmenlerin direnişi sonucu önemli kayıplar vererek geri çekildi." dedi. 

AA

HABERE YORUM KAT