1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Batı, 'düşünce ve ifade özgürlüğü' putunu yedi!
Batı, 'düşünce ve ifade özgürlüğü' putunu yedi!

Batı, 'düşünce ve ifade özgürlüğü' putunu yedi!

Batı işgal tepkisinde aşırıya kaçmaya başladı. Netflix yaptığı açıklamada Rusya’ya ait kültürel öğelerin bulunduğu 'dizi ve film projelerinin çekimleri durduruldu' dedi. Avrupa 'düşünce ve ifade özgürlüğü putu'nu yedi.

03 Mart 2022 Perşembe 12:06A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından Rusya’ya dönük yaptırımlara hız verildi. Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'li işletmeler, dizi, film, müzik, tiyatro gibi kültür sanat faaliyetlerinde yer alan, yapılması planlanan Rus menşeili içerikleri durdurma ve iptal kararları alıyor. 

Netflix yaptığı açıklamada Rusya'daki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı. Çekimleri başlayan Zato dizisi dahil, 4 Rus dizisinin yapımının durdurulduğu belirtildi. 

Ünlü Rus yazar Tolstoy’un ‘Anna Karanina’ adlı eserinin uyarlaması olan filmin çekimlerinin durdurulduğu ifade edildi. Dünya çapında yayımcı olan ABD'li Netflix adlı dizi-film platformunda yayınlanması planlanan dizinin çekimlerinin durdurulduğu belirtildi.

Rusya’ya dönük bir yaptırım olarak hayata geçirilen durdurma kararının kültürel bir ambargo tarzında olduğu ifade edildi. Rusya'ya karşı her türlü uygulanabilir yaptırımı hayata geçirmek isteyen Batı ülkelerinin, Rus askerleri ile Rusya arasında fark ayırt etmeksizin benzer tavırları alması tepki çekiyor. 

Netflix'ten dün yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı çatışma kastedilerek, "Mevcut durumlar göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize ekleme planımız olmadığını söyleyebiliriz." ifadeleri kullanıldı.

 

Rus müzisyen kovuldu

Geçtiğimiz günlerde de dünyaca ünlü Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Viyana Filarmoni Orkestrası’nın şefliğini üstlendiği konser öncesinde görevinden alındı. Gergiev’in yerine Kanadalı orkestra şefi Yannick Nézet-Séguin getirildi.

Ayrıca Gergiev, kendisine tanınan sürede Putin’i kınamadığı için Münih Filarmoni Orkestrası’ndaki şef unvanından edildi. Edinburgh Uluslararası Festivali Onursal Başkanlığı’ndan da istifa ettirildi. 

 

Rus pastasından "Rus" çıkarıldı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Avrupa'da yaşayan Rus vatandaşları da zor günler geçiriyor. Tepki o kadar yüksek ki Almanya'da “Russischer Zupfkuchen” isimli Rus pastasının isminden "Rus" sözcüğü çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum