1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bataklık olan Ortadoğu mu yoksa Batı müstemlekesi ideolojiniz mi?
Bataklık olan Ortadoğu mu yoksa Batı müstemlekesi ideolojiniz mi?

Bataklık olan Ortadoğu mu yoksa Batı müstemlekesi ideolojiniz mi?

CHP Genel Başkanı yıllardır yaptığı gibi yine Ortadoğu için “bataklık” ifadesini kullandı.

28 Nisan 2023 Cuma 16:00A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Ortadoğu… Dört heceli bu kelime dünyanın en hareketli coğrafyasını nitelemek için yaygın bir şekilde kullanılıyor. En temelde kelimenin inşa ediliş mantığındaki problemi akıldan çıkartmamak lazım. Batı merkezli bir tahayyülün nitelemesiyle Müslümanların çoğunlukta olduğu bölge doğunun ortası olarak belirtiliyor. Tanımlamayı coğrafyanın sahipleri yapmış olsaydı böyle olmayacaktı muhakkak…

Bu konu tartışmanın akıldan çıkartılmaması gereken önemli bir boyutu ancak farklı bir mesele ile karşı karşıyayız. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ortadoğu için “bataklık” ifadesini kullanmayı alışkanlık haline getirmiş durumda.

Sene 2014. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin politikalarının ülkeyi kaosa sürüklediğini ifade edip “bayrak ve Atatürk’e saygısı olmayanın bu topraklarda yeri olmadığını” ekledikten sonra "Türkiye, Ortadoğu bataklığını kendi ülkesinin içine çekti" dedi.1

Yıl 2016. İsmail Kahraman’a cevap veren Kılıçdaroğlu yine aynı ifadeyi kullanıyor. “Ortadoğu bataklığı, sizin gibi dini siyasete alet eden zihniyetlerin eseri. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman!”

eerere.jpg

Yıl 2019. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında şunları ifade ediyor: "Ortadoğu bataklığı içinde debelenen bir Türkiye gerçeği var"2

Ortadoğu deyince kimilerinin aklına eski püskü yokluk içinde sokaklar, koyu tenli aç çocuklar, savaştan ve çatışmadan bitap düşmüş milyonlar geliyor. Sefaletin hakim olduğu yıllarca Batı tarafından sömürülmüş bir coğrafyanın hesabını mağdur ve mazlumlar vermek zorunda kalıyor özetle, kimsenin Batı sömürgecilere bir şey dediği yok! “Aydın” düşüncelere kavuşturulması gereken bu Ortadoğulu insanlar Batı’nın değerler dünyasıyla tanıştırılmazlarsa geri kalmış bir hayat formu içinde debelenip duracaklar.

Batı emperyalizminin üstenci bakış açısını özetleyen bu tablo Batılı değerlerin Türkiye temsilcisi olan Kemalizm tarafından nesillere dayatıldı. Kemal Kılıçdaroğlu da Kemalizm’in bu ideolojik yönergelerini kabul eden isimlerden birisi şüphesiz. CHP Genel Başkanı sıfatıyla hareket eden Kılıçdaroğlu bu sebeple sık sık Ortadoğu için “bataklık” kelimesini kullanıyor. Şurayı atlamamak lazım ki aslında Kılıçdaroğlu mültecilerden de yine aynı "geri kalmış hayat formu" endişesi sebebiyle nefret ediyor. Bataklıklar insan sağlığına zararlı böceklerin ürediği havanın ise yaşam koşulları için uygun olmadığı iklim özelliklerinde bulunuyor. Ortadoğu bataklığı demek ne demek varın siz anlayın!

Yıl 2023. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şanlıurfa Eşraf Buluşması"nda yaptığı konuşmada “14 Mayıs akşamı ya şampanya patlatıp sabaha kadar kutlayanlar olacak ya da temiz alnını şükür için secdeye koyup Rabb'ine hamdedenler olacak” dedi.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından Bozdağ’ın sözlerine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Bozdağ’ın sözlerine ilişkin bir haberi paylaşarak, şu açıklamayı yaptı:

Sevgili gençler, ülke olarak önümüzde bir eşik var ve bu eşiği hep birlikte aşabilmek için sana ihtiyacımız var demiştim. Tek bir oyla bu ülkeyi bu tartışmalardan çekip çıkaracaksın. Ortadoğu bataklığının kodları ile konuşan siyasetçileri emekli edeceksin. Oyunu sakın boşa harcama."

efefefe.jpg

Kemal Kılıçdaroğlu “helalleşme” çağrısıyla değiştiğinin mesajını veriyor. Yaklaşan seçimlerde bu “değişim” kartı CHP’nin en büyük söylemi. Muhafazakarları ikna etmek isteyen CHP “ben artık eski ben değilim” diyerek kendini kanıtlama peşinde. Ancak önyargılar, ideolojik refleksler bütün gücünüzle baskılamaya çalışsanız da ortadan kaybolmazlar. Görünürlükleri azalabilir fakat insanın varoluşuyla yakından ilgili olan fikirsel tercihler oldukları yerde mıh gibi çakılı kalırlar. İdeolojilerin bu değişmez varlığını hafife alanlar çuvallamaya mahkumlar…

Aslında Kemal Kılıçdaroğlu’na en güzel cevabı 2014 senesinde Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu vermişti. “Ortadoğu’ya bataklık dedirtmeyeceğiz” ifadesini kullanan Davutoğlu o dönem belirli mahfillerde “viral” olan bir konuşma yapmıştı. Biraz geçmişi yad edelim:

"Gazzelilerin bize söylediği gibi bütün bu mazlumlar bize Allah'ın emanetidir ve Allah şahit olsun ki o mazlumlara sonuna kadar ezeli ve ebedi olarak sahip çıkacağız ve hiçbir yerde Filistin, Gazze davasını yalnız bırakmayacağız. Birileri tarafsız olalım diyecek belki, belki birileri Ortadoğu bataklığına bulaşmayalım diyecek ama biz o bataklık dedikleri Şam'ı, Şam-ı Şerif bilmişiz, o bataklık dedikleri Ortadoğu'da ki Mekke'yi Medine'yi Kabe bilmişiz, o bataklık dedikleri Ortadoğu'da ki Bağdat'ı kardeş bilmişiz, o bataklık dedikleri Kerkük'ü aziz bilmişiz, Ortadoğu bataklık değil, insanlığı ayağa kaldıran o aziz vahyin merkezidir. Hira'nın merkezidir,  Kudüs'tür, Kahire'dir. Ana muhalefet partisi lideri ve birileri bataklık diyorlar, insanlığı aydınlatan Hira mağarasının olduğu Ortadoğu'ya bataklık dedirtmeyeceğiz. Ortadoğu üzerinde ki sömürgecileri bu bölgeden uzaklaştırana kadar gece gündüz çalışacağız, bataklık diye andıkları Ortadoğu'dan büyük bir medeniyet meşalesini ayağa kaldıracağız, Allah'ın izniyle...'' 

Söylenecek her şey söylendi aslında... Ufak bir not ekleyip bitirelim. Acaba Ahmet Davutoğlu bugün "Ortadoğu" başlıklı bir video çekip Kılıçdaroğlu'na cevaben sosyal medya hesabında yayımlar mı?

 


1- https://www.dunya.com/gundem/039ortadogu-batakligi-ulkenin-icine-cekildi039-haberi-259402

2-https://www.sondakika.com/haber/haber-kilicdaroglu-ortadogu-batakligi-icinde-debelenen-12506767/

HABERE YORUM KAT

8 Yorum