1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bakırköy'deki 1 Mayıs Kutlamaları Nasıl Geçti?
Bakırköy'deki 1 Mayıs Kutlamaları Nasıl Geçti?

Bakırköy'deki 1 Mayıs Kutlamaları Nasıl Geçti?

Polisin HDP kortejinde Abdullah Öcalan resmi açılınca yaptığı kısa süreli müdahalenin dışında Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamaları sakindi. Katılımcıların çoğunluğunun bireysel olarak gelenler değil, gruplar oluşturdu.

01 Mayıs 2016 Pazar 18:36A+A-

Bakırköy'de Sakin ve Temkinli 1 Mayıs

İrfan Bozan / Al Jazeera

KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Birliği), TMMOB (Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) ve TTB (Türk Tabibler Birliği) 1 Mayıs 2016 için Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlama çağrısı yapmıştı.

Bireysel Katılım Azdı

Saat 13 olarak duyurulan kutlama saatinden bir saat öncesine kadar alan neredeyse bomboştu. Alanın boşluğu kutlamaya herhangi bir organizasyon altında katılmayan bireysel olarak gelen kişilerin azlığını gösteriyordu. Oysa alana gelmek için duyurulan iki ayrı toplanma yerinde binlerce kişi vardı.

1 Mayıs kutlaması için sendikalar, dernekler, siyasî partiler, sol gruplar taraftarlarına, üyelerine toplanma alanını bildirmiş, oradan yürüyüşle alana girileceği duyurusunu yapmıştı. İşte Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanların çoğunluğunu kendisini bir gruba ait hisseden kalabalıklar oluşturdu.

Birey olarak katılım sınırlıydı, özellikle orta yaş ve üzeri olan bu kesimler daha çok duvar kenarından kutlamaları izlemeyi tercih etti. Bireysel olarak katılımın azlığının nedeninin önce Suruç ardından da Ankara’da kitle eyleminde patlayan iki İŞİD bombası olduğunu kısa sohbetlerde hemen anlamak mümkün.

Her ne kadar izinli olsa da Bakırköy 1 Mayıs’ı, siyaseten kendisini emeğin yanında konumlandıran bağımsız bireyleri meydana çekemedi. 22 bin metrekarelik alanın yarısı ancak doldu. Bir DİSK yetkilisine göre, alanın yarısı dolduğuna göre 50 bin kişi vardı.

HDP Kortejine Müdahale

Saat 11’de toplanma alanlarından yürüyüş başladı. Alanın batısında yani İncirli tarafında DİSK ve CHP en belirgin gruptu. Alanın doğu tarafındaysa KESK ve HDP dikkat çeken gruplardı. Yürüyüş başlayınca tüm gruplar içinde HDP en kalabalık grup olarak öne çıktı.

HDP korteji arama noktasına doğru yaklaşınca kortej içindeki Abdullah Öcalan posterleri polisin gazlı müdahalesinin gerekçesi oldu. Arkası, önü insan dolu olan gaza maruz kalan HDP’liler yolun sağındaki ve solundaki bariyerleri devirip yan taraflara kaçarak gazdan korundu.

Kısa süreli bu arbedenin ardından HDP korteji tekrar toparlandı, alana girdi. Alana girilir girilmez de Abdullah Öcalan resimleri kürsünün önündeki bariyerlere sıra sıra asıldı.

1.5 Saat Konuşma Yarım Saat Müzik

Duyurulduğu gibi saat 13’de, 1 Mayıs kutlaması başladı. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri tek tek konuştu. Ardından kutlamalara katılan gruplar adına ortak bir metin Türkçe ve Kürtçe okundu. Konuşmaların ve ortak metnin hedefinde AK Parti Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardı.

Çalışma hayatına ilişkin son çıkarılan düzenlemeler eleştirildi. Her konuşmacı Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yaşanan çatışmalara değindi ve çatışmaların durması ve barışın gelmesi gerektiğini söyledi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yeni anayasa ve laiklik üzerinde değerlendirmeleri de konuşmacıların eleştirilerinden nasibini aldı.

Konuşmalar tam bir buçuk saat sürdü. Konuşmalar bittiğinde alanın yarısı boşalmıştı. Alanın boşalmasının bir diğer nedeni de soğuk havaydı. Konuşmaların ardından Mezopotamya Kültür Merkezi müzik grubu Kürtçe ve Türkçe türküler çaldı.

Bu müzikle birlikte alanın havası değişti, halaylar başladı. Alandaki bayram havasını sanatçı Yasemin Göksu da söylediği türkülerle devam ettirdi. Bir buçuk saati konuşma yarım saati müzikle geçen Bakırköy 1 Mayıs kutlamaları iki saatte bitti.

Alandan ayrılırken katılımcılardan biri arkadaşına telefonla “Çok kalabalık değildi ama bomba da patlamadı çok şükür” diyerek kendi açısından Bakırköy 1 Mayıs’ını özetliyordu.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum