1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'e Suudi Arabistan Müdahalesi!
Bahreyne Suudi Arabistan Müdahalesi!

Bahreyn'e Suudi Arabistan Müdahalesi!

Provokasyon kokan bir yöntemle beş Sünni cami kundaklandı, Bahreyn yardım istedi, Suudiler ülkeye hemen bin asker gönderdi.

14 Mart 2011 Pazartesi 14:59A+A-

Şiddetli protesto gösterilerine sahne olan Bahreyn'in ülkede asayişi sağlamak için Körfez ülkelerinden yardım istediği bildirildi. Açıklamanın hemen ardından, Suudi Arabistan'ın ülkeye bin asker gönderdiği duyuruldu.

Göstericilerin 5 sünni camisini kundakladığı ve Suudi Arabistan sınırındaki Dahran'da Kral Fahd Köprüsü üzerinden tankların sokaklara çıktığı da gelen haberler arasında. BBC, güvenlik güçlerinin, şehrin ticaret merkezine giden ana yollara barikat kuran protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını duyurdu. Şehrin ana meydanında ve üniversitede de çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

El Arabiya televizyonu, Körfez Arap ülkelerine bağlı kuvvetlerin ülkede düzenin sağlamasına yardımcı olacağını duyurdu. Haber, başkent Manama'da dün meydana gelen şiddetli çatışmalardan hemen sonra geldi.

Kraliyet Sarayı danışmanlarından eski iletişim bakanı Nebil el Hamer de Twitter'da yaptığı açıklamada, "Körfez İşbirliği Konseyi'nden kuvvetlerin, asayiş ve emniyeti korumak için Bahreyn'e geldiğini" ifade etti.

Suudi Arabistanlı yetkililer de Bahreyn'in talebi üzerine bin kişilik bir askeri birliği ülkeye gönderdiklerini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nden askerlerin de bugün Bahreyn'e ulaşacağı bildirildi.

"SAVAŞ İLANI"

Öte yandan, Bahreyn Devlet Haber Ajansı, ülke meclisinin Bahreyn kralına olağanüstü hal ilan edilmesi talebinde bulunduğunu belirtti.

Kral Hamad bin İsa Âl Halife'ye çağrı yapan grup, üç ay süreli olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi çağrısı yaptı. Bahreyn'de geçtiğimiz aydan bu yana devam eden olaylarda 7 gösterici güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. 

Ülkenin önde gelen Şii muhalefet partileri ise Körfez Ülkeleri'nin ülkeye askeri müdahalesinin "savaş ilanı ve işgal" olduğunu açıkladı.

Uluslararası askeri müdahalenin, Bahreyn yönetiminin protestolar karşısında zor durumda olduğuna işaret ettiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan 1994 yılında da rejimin tehlikede olduğu gerekçesiyle Bahreyn'e asker göndermişti.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT