1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de Tansiyon Yükseliyor...
Bahreynde Tansiyon Yükseliyor...

Bahreyn'de Tansiyon Yükseliyor...

Başını Suudi Arabistan'ın çektiği Körfez ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin gönderdiği askerler ülkeye giriyor, tepkiler de büyüyor. Bir Suudi asker öldürüldü ve İran müdahaleye tepki gösterdi.

15 Mart 2011 Salı 16:38A+A-

Bahreyn'de Sünni monarşinin değişmesini isteyen Şii gruplarla polis arasında çıkan çatışmalar her geçen gün şiddetlenirken Kral, olayların yatışması için 3 aylık olaganüstü hal ilan etti.

Hafta başında başkent Manama'daki şiddetli çatışmaların ardından yönetim, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden yardım talebinde bulundu.

Bunun üzerine Suudi Arabistan, Kuveyt, Oman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri askerlerinden oluşan ortak güç Bahreyn'e giriş yapmaya başladı.

Suudi Asker Vuruldu

Ülkeye giren Suudi askerlerden birinin vurulduğu bildirildi.

Aralık ayından bu yana ilk kez ayaklanma yaşanan bir Arap ülkesine dıştan müdahele sözkonusu...

Bahreyn'deki Şii muhalefet, Körfez ülkelerinin bu müdahalesinin "savaş ilanı" olduğunu savundu.

Askerlerin ülkeye giriş yaptığı haberlerinden hemen sonra yüzlerce muhalif, başkentteki İnci Meydanı'nı çeviren barikatların etrafında toplandı.

Bahreyn Kralı ise olayların yatışması için 3 aylık olağanüstü hal ilan etti.

İran Tepkili...

İran, komşu ülke birliklerinin Bahreyn'e girmesinin "kabul edilemez" olduğunu açıkladı. İran yönetimi Bahreyn hükümetine gösterilere dış müdahale olmadan barışçıl bir yolla karşılık vermesi çağrısını da yaptı.

Ülkede ileriki günlerde kaygı verici gelişmeler yaşanmasından endişe eden Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere ise ülkede bulunan vatandaşlarına ülkeyi terketmeleri uyarısında bulundu.

TRT HABER

HABERE YORUM KAT