1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de Muhalefet ile Rejim Arasında Gergin Diyalog
Bahreynde Muhalefet ile Rejim Arasında Gergin Diyalog

Bahreyn'de Muhalefet ile Rejim Arasında Gergin Diyalog

İki yıldır süren gerilimin ardından Bahreyn’de yönetim ile muhalifler arasında dün (10 Şubat) başlayan görüşmeler güvensizlik ortamını kırabilecek mi?

11 Şubat 2013 Pazartesi 18:22A+A-

Haksöz-Haber

Dün başlayan görüşmelerle ilgili olarak basına herhangi bir ayrıntı verilmedi. Görüşmelerde yer alan ve muhalif cepheyi oluşturan Şii gruplardan daha ılımlı kabul edilenler hanedanın iktidar üzerindeki tekelini bırakmasını ve seçilmiş parlamentonun ülkeyi tam yetkiyle yönetmesini talep ediyorlar. Buna karşın muhalefet içinde yer alan daha radikal gruplar ise Şubat 2011’den beri süren mücadelenin ancak hanedanın tümüyle devrilmesiyle son bulacağını savunuyorlar.

Bahreyn yönetiminin ABD ile sıkı ilişkileri mevcut. Körfez bölgesindeki en büyük deniz üssüne evsahipliği yapmasından ötürü Amerikan yönetimince desteklenmekte. Buna karşın ülkede süregelen insan hakları ihlalleri nedeniyle Bahreyn yönetimi sık sık ABD’li yetkililerin eleştirilerine uğramakta.

Yaklaşık 550 bin yerli vatandaşı bulunan Bahreyn’de Şiiler nüfusun çoğunluğunu teşkil ediyorlar. Salı günü gösterilerin 2. yılına girmesi dolayısıyla yeni bir gerilimin ortaya çıkmasından endişe ediliyor.

Bugüne kadar 55 kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterilerini tertip etmekle suçlanan pek çok Şii politikacı ve aydın cezaevinde tutuluyor.

Bahreynli yetkililer protestoları durdurmak için parlamentonun bazı yetkilerinin artırılmasını da içeren bazı tavizler vermeye hazır. Ne var ki bunlar Şii muhaliflerin taleplerini karşılamaktan uzak. En büyük tepki de Emirin kabine üyelerini ve kilit konumdaki bürokratları atama yetkisinin devam etmesi.

Ülkedeki en büyük Şii örgüt olan El-Vifak’tan yapılan açıklamada görüşmelerin halkın taleplerini karşılamaya dönük siyasi bir projenin gerçekleştirilmesine dönük olması gerektiğine dikkat çekildi.

Bahreynli yetkililer diyalog girişimini “ulusal mutabakat” adına büyük bir fırsat olarak tanımlıyorlar ama hanedanın otoritesini azaltmaya yönelik bir adım atmayı kabul edip etmeyecekleri bilinmiyor. Muhalifler bilhassa Emir Hammad bin İsa Halife’nin amcası olan ve bağımsızlığın elde edildiği 1971’den bu yana Başbakanlık koltuğunda oturan Halife bin Selam el-Halife’nin koltuğundan ayrılmasını talep ediyorlar.

Associated Press'in haberine göre, son yapılan diyalog toplantıları 2011’de gerçekleşmiş ve çok çabuk bitmişti. El-Vifak temsilcileri yönetimin reformlar konusunda samimi olmadığını söyleyerek geri çekilmişti. 

HABERE YORUM KAT