1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de Muhalefet Boykota Gidiyor
Bahreynde Muhalefet Boykota Gidiyor

Bahreyn'de Muhalefet Boykota Gidiyor

Bahreyn'de muhalefet, hükümet karşıtı protestolarda çıkan olaylarda 2 kişinin ölmesinden sonra parlamento faaliyetlerini boykot edeceğini duyurdu.

15 Şubat 2011 Salı 15:58A+A-

Ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilerin destek verdiği, Ulusal İslami Uzlaşma Birliği adlı grubun milletvekili Halil el Marzuk, AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, parlamento üyeliklerini askıya aldıklarını söyledi.

Marzuk, kararı 'güvenliğin kötüleşmesi, yetkililerin protestoculara olumsuz ve acımasız bir tavırla yaklaşarak iki eylemciyi öldürmesi' nedeniyle aldıklarını belirtti.

Marzuk ayrıca ölen eylemcileri 'şehit' diye tanımladı.

Grubun 40 üyeli parlamentoda 18 sandalyesi bulunuyor.

Polis, ülkede dün düzenlenen protesto gösterilerinde ölen bir eylemcinin cenaze töreni için bir araya gelen kalabalığa müdahale etti.

Cenazeye müdahale

Polisin bir hastanenin otoparkında açtığı ateş sonucu bir kişi yaşamını yitirdi. Selmaniye Tıp Kompleksi'nde görev yapan sağlık yetkilileri, vurulan kişinin 31 yaşındaki olduğunu açıkladı.

Polis, cenaze töreni için bir araya gelenlere karşı göz yaşartıcı gaz da kullandı. Bu gelişmenin Bahreyn'de, hükümet karşıtı protestoları alevlendirebileceği kaydediliyor.

Mısır ve Tunus'ta liderleri değiştiren protesto gösterileri sonrası Bahreyn'de dün çeşitli gösteriler düzenlenmiş, güvenlik güçleri ve bazı eylemciler arasında çatışmalar çıkmıştı.

Şiiler ayrımcılıktan şikayetçi

Bahreyn'de muhalif gruplar hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor.

Gösteri çağrıları üzerine Bahreynli liderler bazı ödünler vermişti. Medya üzerindeki devlet kontrolünün gevşetileceği belirtildi. Ayrıca Kral Namad bin İsa El Halife her aileye 2700 dolar tutarında yardım sözü verdi.

Ancak Bahreyn, diğer Körfez ülkeleri kadar büyük petrol ve doğalgaz zenginliğine sahip değil ve komşuları kadar cömert sosyal programları karşılayamıyor.

Yüzölçümü New York'tan daha küçük olan ada ülkesi Bahreyn, Batı açısından stratejik öneme sahip bir müttefik.

Ülke, ABD Donanması'nın 5. Filosu'na da ev sahipliği yapıyor.

Bir başka körfez ülkesi Kuveyt'te de muhalifler geçen hafta gösteri çağrısında bulunmuş, ancak adı bazı skandallara karışan İçişleri Bakanı'nın istifası sonucu gösteri 8 Mart'a ertelenmişti.

(BBC)

HABERE YORUM KAT