1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de İnci Meydanı Muhaliflerin Eline Geçti
Bahreynde İnci Meydanı Muhaliflerin Eline Geçti

Bahreyn'de İnci Meydanı Muhaliflerin Eline Geçti

Ortadoğu'nun stratejik ülkelerinden Bahreyn'de dün muhalifler ve güvenlik güçleri arasında İnci Meydanı'nda kontrolü sağlamak için büyük çekişme yaşandı.

20 Şubat 2011 Pazar 00:04A+A-

Sabah saatlerinde göstericileri meydandan uzaklaştıran zırhlı birliklerin çekilmesinin ardından, eylemciler polisleri aşarak kendileri için sembolik anlamı olan meydana hakim oldu.

Gösterilerin bir haftadır devam ettiği Bahreyn'de iktidar karşıtı gösterilerin merkezi haline gelen başkent Manama'daki İnci Meydanı'nın kontrolü göstericiler ve güvenlik güçleri arasında gün içerisinde iki kez el değiştirdi.

Şiilerin ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturduğu ülkede gösterilerin sona ermesi için Sünni Kral Hamad Bin İsa El Halife, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istedi. Ana muhalefetteki Şii bloku ise kralın diyalog önerisini reddederek, öncelikle askerlerin sokaklardan çekilmesi gerektiğini bildirdi. Bahreyn yönetiminin diyalog çağrısının muhalif gruplar tarafından reddedilmesi üzerine ordu birlikleri zırhlı araçlar ile gösterilerin merkezi haline gelen İnci Meydanı'na girerek burada eylemcilerin kurduğu kampı dağıttı. Muhalif grupları da meydandan uzaklaştıran askeri birlikler daha sonra veliaht prensin emri üzerine olay yerinden çekildi. Askerlerin yerine güvenliği sağlamak için meydana gelen polis birlikleri ile dağıtılan kamp yerine tekrar girmek isteyen göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis sert şekilde müdahale ettiği göstericilere karşı gaz bombası ve biber gazı kullandı. Çatışmanın ardından 80 göstericinin hastaneye kaldırıldığı açıklanırken, göstericiler sabah askerler tarafından çıkartıldıkları kampa polis birliklerini aşarak geri dönmeyi başardı.

Gösterilere devam edileceğini açıklayan muhalefet liderleri ilk olarak halen görevde bulunan içişleri ve savunma bakanlarının dahil olmadığı yeni bir kabine kurulmasını istediklerini beyan etti. Yönetimin, ancak anayasal monarşiyi kabul etmesi ve askerleri sokaklardan çekmesinden sonra yeni isimlerden oluşacak geçiş hükümeti için gayret edebileceklerini ifade eden Şii Vifak Partisi'nden İbrahim Mattar, bu hükümette mevcut içişleri ve savunma bakanlarının yer almaması gerektiğini yineledi. Ülkede bulunan işçi sendikası da pazartesiden başlamak üzere grev çağrısında bulundu.

Bu arada Bahreyn'de göstericilere önceki gün şiddetli müdahale edilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın ardından, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de sert müdahaleyi kınayarak bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Cuma günü İnci Meydanı'nda çıkan olaylarda 4 kişi hayatını kaybederken 231 gösterici de yaralanmıştı. (Zaman)

HABERE YORUM KAT