1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de Askerler Protestoculara Göz Açtırmıyor
Bahreynde Askerler Protestoculara Göz Açtırmıyor

Bahreyn'de Askerler Protestoculara Göz Açtırmıyor

Bahreyn'de dün hükümet karşıtı gösterilerin tanklarla bastırılmasından sonra gece sokağa çıkma yasağı uygulanırken, askerler başkent Manama'da kilit noktalarda mevzilendi.

17 Mart 2011 Perşembe 10:25A+A-

Başkent Manama'daki BBC muhabiri, Şii muhalefetin önde gelen beş üyesinin tutuklandığını bildiriyor.

Başkentte protestoların merkezi konumundaki İnci Meydanı'nda güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında en az 3 eylemcinin öldüğü bildirildi. Hükümet de çatışmalarda 3 polisin öldüğünü söylüyor.

Ülkede gösteri düzenlenmesi yasaklanırken, askerler, yaralıların tedavi edildiği hastaneyi denetimlerine aldılar.

Bahreyn yönetimi, gösterileri bastırmak için Salı günü Suudi Arabistan'dan yardım istemişti.

İngiltere hükümeti, artan şiddet olayları karşısında vatandaşlarına Bahreyn'i bugün terk etmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tahliye işlemleri için Bahreyn'den Dubai'ye ek uçak seferleri konmasını sağladı.

Bu arada, Tunus'ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, göstericilere karşı şiddete başvurulmasını kınadı. Clinton, Bahreyn yönetimini muhalefetle diyalog kurmaya çağırdı.

Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu protestocular, Sünni yönetimin kendilerine ayrımcılık yaptığını söylüyor ve anayasal reform istiyor. Ülkede nüfusun yüzde 60'dan fazlasını Şiiler oluşturuyor.

Kendisi de Şii olan Bahreyn Sağlık Bakanı göstericilere karşı güç kullanılmasını protesto için istifa etti. Ülkedeki Şii yargıçların da aynı gerekçeyle toplu halde istifalarını sunduğu haber veriliyor.

800 bin nüfusu olan ve Amerikan 5'inci filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn, Arap dünyasındaki protesto dalgasından etkilenen ilk Körfez ülkesi oldu. Ülkede protestolar geçen ay başladı. (BBC)

HABERE YORUM KAT