1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'de 5 Kişi Hayatını Kaybetti!
Bahreynde 5 Kişi Hayatını Kaybetti!

Bahreyn'de 5 Kişi Hayatını Kaybetti!

Bahreyn’in başkentinde yaşanan çatışmalar bu sabah da devam etti. Hükümet güçleri ile Bahreynli protestocular arasında yaşanan çatışmaların bilançosu ağır oldu.

17 Şubat 2011 Perşembe 15:49A+A-

Bahreyn'in başkenti Manama'da polis, hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı meydanda kamp kuran protestoculara sert bir şekilde müdahale ederek kampı dağıttı. Göstericiler, Kahire'deki halkın Tahrir Meydanı'na toplanmasından esinlenerek, İnci Meydanı'nda toplanmıştı.

El Cezire haber kanalına göre çatışmalarda toplam 5 kişi hayatını kaybetti, resmi olmayan kaynaklara göre güvenlik güçlerinin silah ve gaz bombalarıyla gerçekleştirdiği müdahale sırasında en az 100 kişi yaralandı.

Göstericiler arasında kadınlar ve çocukların bulunduğu ve çok sayıda kişinin hastanelere taşındığı bildirildi.

Bahreyn hükümeti, kendisine karşı günlerdir devam eden gösterilere müdahale ederek protestoları sonlandırmaya çalışıyor.

Reuters, İnci Meydanı'nda hükümet karşıtı protestolarını gece boyunca sürdüren Bahreynli muhaliflere polisin biber gazı ile baskın yaparak; zırhlı araçlar ile müdahale ettiğinin altını çizdi.

37 yaşındaki Fadıl Ahmet, "Polis, çadırda geceyi geçiren yüzlerce göstericiye saldırdı" dedi. Polisin müdahalesinden kaçan Mahmut Ferac ise "Güvenlik güçleri, meydana bakan bir köprüden geldi ve saldırı sırasında birçok gösterici yaralandı" dedi. Görgü tanıklarına göre ayrıca, İnci Meydanı'na yüzlerce kilometre uzakta da patlama sesleri ve ambülansların siren sesleri duyuldu.

Hüseyin adlı bir görgü tanığı BBC'ye yaptığı açıklamada, polislerin göz yaşartıcı bomba ve plastik mermiler kulanarak sert bir şekilde müdahale ettiklerini ve başkentin merkezinde bulunan kampı dağıttığını söyledi.

Gösterilerde bu sabah 3 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. Dün yaşanan gösterilerde ise 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Halk Bahreynli Olmayan Güvenlik Güçlerinden Rahatsız

Protestocular hükümetin halkı yönetirken ayrımcılık yaptığına dikkat çekti ve aslen Bahreynli olmayan göçmenlerden oluşturulmuş güvenlik güçlerinin kendilerine karşı acımasızca müdahale ettiğini dile getirdi.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, protestocuları öldürdükleri iddia edilen polislerin gözaltına alındığını duyurdu. Kral Namad bin İsa El Halife de televizyondan halka hitap edip, ölümlerin soruşturulacağını açıkladı ve siyasi reformları sürdürme sözü verdi.

ABD'nin 5. Filosuna Ev Sahipliği Yapıyor

Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığındaki binlerce gösterici, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.

Ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilerin destek verdiği Ulusal İslami Uzlaşma Birliği adlı grubun milletvekili Halil el Marzuk, parlamento üyeliklerini askıya aldıklarını söylemişti. Marzuk, ölen eylemcileri 'şehit' diye tanımlamıştı. Grubun 40 üyeli parlamentoda 18 sandalyesi bulunuyor. 

Bahreyn'de eylemler genel olarak Şii mahallelerinde başlıyor. Yönetimdeki krallığın Şiilere dönük sistematik bir baskı politikası izlediğini söyleyen göstericiler, siyasi reform, siyasette söz hakkı, insan haklarına saygı ve Şiilere dönük ayrımcı politikaların değişmesini talep ediyorlar.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum