1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn ve Yemen'de Gösteriler Devam Ediyor
Bahreyn ve Yemende Gösteriler Devam Ediyor

Bahreyn ve Yemen'de Gösteriler Devam Ediyor

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarından ilham alan muhaliflerin siyasi reform talebiyle protestolara başladığı Bahreyn'de de göstericiler başkent Manama'da kamp kurdu.

17 Şubat 2011 Perşembe 04:59A+A-

Ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin üç gündür gösterilerine devam ettiği Manama'da, İnci Meydanı'na çadırlar kuran binlerce gösterici geceyi çadırlarda geçirdi. Salı günkü gösteride hayatını kaybeden protestocunun cenaze namazının ardından yürüyüş yapıldı. Sünni hanedanın yönettiği, ABD'nin 5. Filo'suna ev sahipliği yapan körfez krallığında göstericiler, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor. Mecliste 18 sandalyesi bulunan Şii el Vifak hareketinin siyasi reform için hükümetle müzakere edeceği bildiriliyor. Hareket, başbakanı doğrudan halkın seçmesini talep ediyor.

Diğer bir Arap ülkesi Yemen'de de 32 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifası talebiyle düzenlenen gösterilerde 6. gün geride kaldı. Başkent Sana ile ülkenin diğer büyük kentleri Aden ve Taiz'de yüzlerce muhalifin sokaklara döküldüğü ifade edilirken, Sana'da iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasında çatışma yaşandığı bildirildi. 23 milyonluk ülkede gösterilere katılım fazla olmasa da kuzeydeki ayrılıkçı Şii Zeydi hareketinin lideri Abdülmalik el Husi'nin dün yaptığı protestolara destek çağrısı, Yemen'deki kargaşanın büyüyebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Irak'ın da birçok şehrinde halk, kötü yaşam koşullarını protesto etmek için dün sokaklara döküldü. (ZAMAN)

HABERE YORUM KAT