1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. BAE'den sonra İsrail'le normalleşme adımı atmayı bekleyen 5 Arap ülkesi
BAE'den sonra İsrail'le normalleşme adımı atmayı bekleyen 5 Arap ülkesi

BAE'den sonra İsrail'le normalleşme adımı atmayı bekleyen 5 Arap ülkesi

İsrail basını BAE'den sonra 5 ülkenin daha İsrail ile normalleşme adımları atmaya hazır olduğunu iddia etti.

17 Ağustos 2020 Pazartesi 10:47A+A-

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında diplomatik ilişkilerin başlatılması kararının uluslararası kamuoyunda yankıları sürerken 5 ülkenin daha İsrail ile normalleşme adımı atmak için tepkileri ölçtüğü iddia edildi.

İsrail basınına yansıyan iddiaya göre Arap Birliği'ne üye 5 ülke İsrail ile diplomatik ilişki kurmak için BAE ile varılan anlaşmanın gidişatını gözlemliyor.

The Jerusalem Post'ta yayınlanan habere göre İsrail ile BAE arasında başlatılan diplomatik ilişkiler diğer ülkeler için bir deneme tahtası işlevi görüyor. Habere göre Suudi Arabistan, Katar, Fas, Umman ve Bahreyn iki ülke arasında varılan anlaşmanın önümüzdeki aylarda getireceği sonuçlara göre İsrail ile normalleşme adımı atmaya hazırlanıyor.

Söz konusu anlaşmaya Umman ve Bahreyn desteğini duyururken Suudi Arabistan ve Arap Birliğinden anlaşmaya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Türkiye, anlaşmaya tepki göstermiş ve BAE'i riyakar davranmakla suçlamıştı.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilişkileri "tamamen normalleştirmek" için bir anlaşma imzaladıklarını ABD Başkanı Donald Trump, "İki muhteşem dostumuz arasında tarihi barış anlaşması" sözleriyle duyurmuştu.

İki ülke arasında normalleşme adına ilk önemli bir adım, telefon hizmetlerinin başlatılmasıyla atıldı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum