1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Aynı Anlamsız Nakarat: Esed'in Geleceği Tartışmaya Açık Değil
Aynı Anlamsız Nakarat: Esed'in Geleceği Tartışmaya Açık Değil

Aynı Anlamsız Nakarat: Esed'in Geleceği Tartışmaya Açık Değil

Cenevre’de süren Suriye barış görüşmelerinde Esed’i temsil eden Caferi, Esed'in akıbetinin müzakere konusu olamayacağını ve heyetin Esed'in yönetimi altında genişletilmiş bir hükûmet oluşturulması için müzakere yürüttüğünü söyledi.

19 Nisan 2016 Salı 11:08A+A-

Lübnan televizyonu Al Mayadeen'e açıklamalarda bulunan Esed’in BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Esed'in yönetimi altında genişletilmiş hükûmetin Suriye'nin tüm kurumlarını muhafaza etmesini istediklerini söyledi.

Caferi dün gece saatlerinde yayımlanan açıklamalarında, “Cenevre için bize bir tek genişletilmiş ulusal hükûmet (uzlaşısına) varmamız için yetki verildi, bize verilen tek yetki bu… Cenevre barış görüşmelerinde bunu sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Suriyeli Muhalifler Cenevre Görüşmelerini Erteledi

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) dün Esed ve avanesinin BM desteğindeki siyasî süreci ciddiye almadığını ifade edip görüşmelere ara verme kararı almıştı.

Suriye'de insanî yardımların durma noktasına gelmesi; Halep, Humus, Rastan ve diğer bölgelerdeki saldırılarla “ateşkes”in Esed rejimi tarafından ihlal edilmesi, tutukluların sayısının azalacağına artmasını erteleme kararı için gerekçe gösteren muhalifler, müzakerelerin bu şekliyle sürmesinin Suriye halkının acılarını arttırdığı görüşünde birleşti.

Müzakere Yüksek Komitesi heyeti (MYK) kaynakları erteleme kararının bir gerekçesinin de müzakerelerde “geçici yönetim organı” konusunun bir türlü gündeme gelmemesi olduğunu kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, MYK'nın kararı “müzakerelerin askıya alınması” veya “müzakerelerden çekilme” anlamı taşımıyor.

“Esed'e Muhaliflerden 3 Yardımcı Atanması Yetki Alanımız İçinde Değil”

Caferi bugün Sputnik’e verdiği demeçte de Esed’e muhalifler arasından 3 yardımcı atanması fikrinin Cenevre’deki görüşmelerde ele alınacak konular arasında yer almadığını vurguladı.

Caferi şunları söyledi: “BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bir görüşme esnasında muhaliflerden birinden böyle bir teklif geldiğini duyduğunu söyledi ama fikri desteklemeye çalışmadığını da ima etti. Bu tür teklifler hiçbir koşulda Cenevre’de bir araya gelen grupların yetki alanında değildir. Suriye devlet başkanlığıyla alakalı şeylerin Cenevre’deki görüşmelerle hiçbir bağlantısı olamaz.”.

“Esed'in Suriye'nin Geleceğinde Yer Alması Kabul Edilemez”

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Sözcüsü Salim el-Muslat ise Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın MYK'ya Beşşar Esed'in yanına “muhaliflerden üç yardımcı” tayin edilmesi yönünde bir öneri sunmadığını belirtti.

Muslat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Muhaliflerin, Mistura ile yaptığı görüşmede böyle bir öneri gündeme gelmedi. Medyada yer alanlar doğru değil. Belki de bu uydurma haberi medyaya yayan, Suriye halkının ve temsilcilerinin portresini karalamaya çalışıyor.” dedi.

Muhaliflerin, görüşmeler sırasında “geçiş yönetimi” ya da “Esed'in bulunduğu bir yönetim” konusunu açmadığını ve açmayacağını vurgulayan Muslat, “Esed'in Suriye'nin geleceğiyle alakalı hiçbir dönemde bulunması kabûl edilemez. Ayrıca halka yönelik suç işleyen rejimin önde gelen yöneticileri de kabûl edilemez.” diye konuştu.

Kaynak: Sputnik News, AA

HABERE YORUM KAT