1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avustralya’dan Mültecilere Ömür Boyu Vize Yasağı!
Avustralya’dan Mültecilere Ömür Boyu Vize Yasağı!

Avustralya’dan Mültecilere Ömür Boyu Vize Yasağı!

Avustralya’da federal hükümet, ülkeye teknelerle gelen mültecilere ömür boyu vize yasağı getirmek için yasa tasarısı hazırladığını açıkladı.

31 Ekim 2016 Pazartesi 18:27A+A-

AA’da yer alan habere göre, Başbakan Malcolm Turnbull, Avustralya’ya teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanarak gözaltı merkezlerine gönderilen mültecilerin ülkeye girmelerini engelleyecek yasa tasarısını hafta sonuna kadar parlamentoya sunacaklarını söyledi.

Turnbull, bunun insan kaçakçılarına verilecek en güçlü uyarı olduğunu iddia etti.

Muhalefetten Tepki

Ana muhalefette bulunan Avustralya İşçi Partisi Genel Başkanı Bill Shorten, hükümetin hazırladığı yasa tasarısını “saçma” olarak nitelendirdi.

İşçi Partisi milletvekilleri de hükümetin mültecilere ömür boyu Avustralya’ya giriş yasağı getirmeye çalışmasını “aşırı”, “şeytanca” ve “hastalıklı” olarak değerlendirdi.

Yeni Yasa Ne Anlama Geliyor?

Tasarının meclisten geçip kanunlaşması durumunda, gözaltı merkezlerinde tutulan mülteciler ülkelerine geri dönseler bile sonraki yıllarda evlenerek turist veya iş adamı olarak dahi Avustralya’ya tekrar gelmelerine izin verilmeyecek.

Tasarı, 19 Temmuz 2013’ten itibaren Avustralya’ya teknelerle gelen yetişkinleri bağlayacak. Çocuklar ise bu yasaktan muaf tutuluyor. Söz konusu tarihten sonra mülteci statüsünü elde edenler dâhil, mültecilerin hiçbir şekilde ülkede kalmalarına izin verilmeyecek.

Tasarının yasalaşması durumunda Manus ve Nauru’da tutulanlarla tedavi görmeleri için Avustralya’ya getirilen yaklaşık 3 bin yetişkin mülteci doğrudan etkilenecek.

HABERE YORUM KAT