1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa’nın İnsanlıkla Sınavı!
Avrupa’nın İnsanlıkla Sınavı!

Avrupa’nın İnsanlıkla Sınavı!

Malta ve İtalya, 629 mülteciyi almaya razı olmadığı için kurtarma gemisi Aquarius günlerdir Akdeniz'de turluyor. Mültecilerin pek çoğu hastalıkla boğuşuyor.

13 Haziran 2018 Çarşamba 13:57A+A-

Afrika’dan deniz yoluyla Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin dramı bitmek bilmiyor. İtalyan hükümetinin sert tutumu yüzünden yüzlerce mülteci Akdeniz’in ortasında ölümle pençeleşirken attığı Twitter mesajında İtalya İçişleri Bakanı Salvini, İtalyan limanlarının kurtarma gemilerine açılmayacağını duyurdu.

Konuya dair İtalyan La Republicca gazetesinde çıkan bir yorumda şunlar söyleniyor: 

“Matteo Salvini, Akdeniz'in ortasına duvar örmek gibi çılgın bir hamleyle, İtalya'nın göç politikasını yerle bir etti. Sicilya boğazının Suriyeli sığınmacılara mezar olmasını engellemek için başlatılan [İtalyan denizde arama-kurtarma hareketi] 'Mare Nostrum'un insani ruhunu yerle bir etti. ... Salvini, seçim mücadelesi devam ediyormuşçasına tırmandırdığı havada sesini yükseltmeye devam ederek dün akşamki Tweet'i attı. ... Ve bunu yaparken ne sonuçlarını düşündü, ne de kurumsal sorumluluğuna kafa yordu.”

Öte yandan İspanya’da yeni işbaşına gelen sol hükümet önemli bir adım atarak mültecilere karşı insani bir tavır sergiledi. İspanya'daki yeni hükümet 629 mülteciyi barındıran kurtarma gemisi Aquarius'a limanını açtı. Ancak Akdeniz geçişi, erzak yetersizliği nedeniyle zorlu geçecek. Malta ile İtalya, günlerce tartışmış, limanlarını gemiye açmamıştı. Yorumculara göre Aquarius dramı, Avrupa'nın iltica politikasının iflasını simgeliyor.

Konuyla ilgili İspanyol El-Pais’de yayınlanan bir yorum dikkat çekiciydi. El-Pais, Sánchez hükümetinin olumlu sinyallerinin zamanlamasını övüyor ve şunları kaydediyordu:

“İspanya hükümeti, güvertesinde 629 sığınmacı bulunan 'Aquarius'a Valencia'ya giriş izni verme kararıyla, insani yardımın her koşulda öncelikli olduğunu ve aşırı sağcıların getirdiği liman ve sınırları kapama talebinin dışında da alternatifler olabileceğini savunanları desteklemiş oldu. ... Tüm bunların, yasadışı yollarla göç etmiş olanların eziyet çekmesine yol açan saldırgan bir söylemin Avrupa'ya yayıldığı bir döneme rastlamış olması, bu jesti daha da önemli hale geliyor. İtalya İçişleri Bakanı Salvini, 'göçmenlerin rahat hayatı sona erdi' diyerek sadece gerçekleri çarpıtmakla kalmıyor, şiddete de çanak tutuyor.”

HABERE YORUM KAT