1. HABERLER

  2. HABER

  3. Askerdeki Hak İhlalleri Neye Sebep Oluyor?
Askerdeki Hak İhlalleri Neye Sebep Oluyor?

Askerdeki Hak İhlalleri Neye Sebep Oluyor?

Asker Hakları grubu askerde hak ihlaline uğrayan 300 erkeğin hikâyesini araştırdı.

12 Aralık 2011 Pazartesi 16:12A+A-

Araştırmaya katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlı Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Dr. Tolga İslam kışlada şiddet gören erkeklerin, eve döndüğünde çocuklarını ve eşlerini dövdüğünü söyledi.

KKTC'de askerliğini yaparken 'disko' denilen Disiplin Koğuşu'nda dayakla öldüğü iddia edilen Uğur Kantar'ı gündeme taşıyan Asker Hakları grubu yaptığı çalışmalarla şimdiye kadar 300 erkeğin askerlikte yaşadığı ihlalleri araştırdı.

Grup buradan seçtiği 30 hikayeyi ise Meclis'e gönderdi.

İslam yapılan araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi: "Medyada gördüğümüz kadına şiddet olaylarının en önemli nedenlerinden biri, erkeklerin askerde maruz kaldıkları uzun süreli aşağılanma ve şiddet. Bunu özellikle psikologlar, psikiyatrlar incelemeli. Türk toplumunun erkekliğe atfettiği gururun en çok askerde yara alması çok enteresan. Orada bu gururun tam tersi söz konusu."

Tolga İslam, askerde verilen cezaları şöyle sıraladı:

Botunu yanlış bağlamak, sigara içilmemesi gereken yerde sigara içmek, cep telefonu- sim kart bulundurmak, düğmenin açık olması, askerde şoför olan birinin bölük astsubayına korna çalması... Şiddeti de gardiyan askerlere uygulatıyorlar. Günlerce kelepçeli tutulanlar, gökyüzünden yıldız toplatmaya zorlananlar, diş fırçasıyla yerleri temizlemesi istenenler, tuvaletlerin içinde yatmaya zorlananlar, dizlerine kadar su içinde süründürülenler var.

TRTHABER

HABERE YORUM KAT