1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Arap Birliği: BMGK Sorumluluklarını Yerine Getirmekten Aciz
Arap Birliği: BMGK Sorumluluklarını Yerine Getirmekten Aciz

Arap Birliği: BMGK Sorumluluklarını Yerine Getirmekten Aciz

Arap Birliği Genel Sekreteri el-Arabi, BMGK'nın Arap coğrafyasında barış ve güvenliği sağlamaktan aciz kaldığını söyledi.

21 Mayıs 2016 Cumartesi 17:42A+A-

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Arap coğrafyasında barış ve güvenliği sağlamaktan aciz kaldığını belirterek, BMGK'da reform yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

BMGK üye ülkelerinin temsilcileriyle Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ilk ortak toplantıda konuşan el-Arabi, BMGK'yı “anlaşmazlıkları sonlandırma ve barışı sağlama yükümlülüğü”nü yerine getirmekten aciz kaldığı konusunda eleştirdi.

“Akan Kanı Durdurmak İçin Çıkacak Kararı Veto Etmek Nasıl İzah Edilebilir?”

Genel Sekreterlik görevi temmuz ayında dolacak olan el-Arabi, BMGK'da yönetmelik ve ceza sisteminin gözden geçirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekerek, herhangi bir ülke ismi zikretmeksizin “Çatışma yaşanan bir bölgede akan kanı durdurmak amacıyla BMGK'dan çıkacak bir kararı engellemek için veto hakkını kullanmak nasıl izah edilebilir?” dedi.

Konseyin kitle imha silahlarının yayılmasına yönelik tutumunu da eleştiren el-Arabi, “Arap coğrafyasında veya diğer bölgelerde çözümün olmadığı bir ortamda BMGK, uluslararası anlaşmazlıkları sonlandırmaya değil, yönetmeye çalışıyor.” diye konuştu.

BMGK üye ülkelerinin temsilcileri, mayıs ayının başından itibaren bir ay süreliğine BMGK Dönem Başkanlığı’nı devralan Mısır'ın dâvetiyle bu ülkeye gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT