1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Arap Basınında Yenikapı Mitingi
Arap Basınında Yenikapı Mitingi

Arap Basınında Yenikapı Mitingi

Türkiye ile iyi ilişkileri olan Arap ülkelerinin yayın basın kuruluşları Yenikapı mitingine geniş yer ayırdı. Mısır gibi Türkiye ile gergin ilişkilere sahip ülkelerde ise basın kuruluşları Yenikapı mitingini Erdoğan karşıtı açıklamalar üzerinden gördü.

08 Ağustos 2016 Pazartesi 18:15A+A-

15 Temmuz darbe kalkışması sırasında Arap kanallarından birbirinden çok farklı, hattâ bazen zıt yayınlar yapıldı.

Bazı kanallar darbe kalkışmasının başarılı olduğunu ve yönetimin artık tamemen cuntacıların elinde olduğunu aktarırken bir başka kanalda gerçeğin böyle olmadığı anlaşılabiliyordu.

Arap medyasının Yenikapı mitingini aktarışında da farklılıklar vardı.

Katar ve Suudi Arabistan miting haberlerine geniş yer ayırırken Mısır medyası miting haberlerini alt sıralarda ve Erdoğan karşıtı açıklamalar üzerinden gördü.

Sky News Arapça: Yüz Binlerce Kişi Katıldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayın yapan İngiltere merkezli medya kuruluşu Sky News Arapça kanalının web sitesi, Yenikapı mitingiyle ilgili yaptığı haberde Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik eleştirilerini ön plana çıkardı. Mitingdeki kalabalığı “yüz binlerce” olarak ifade eden Sky News Arapça Cumhurbaşkanı’nın idam cezasıyla ilgili sözlerini ön plana çıkardı. Sky News Arapça, HDP hariç muhalefetin de mitinge katıldığını belirtti.

Al Hayat Gazetesi: Darbeye Karşı Bir Güç Gösterisi

Suudi Arabistan’ın Londra merkezli Al Hayat Gazetesi’nin web sitesi, Yenikapı mitingini “İstabul’daki ‘İkinci İstiklal’ Kutlamasında ‘İnsan Denizi’ Vardı” manşetiyle gördü. Gazete, bir milyonu aşkın insanın katıldığını belirttiği Demokrasi ve Şehitler mitinginin darbeye karşı bir güç gösterisi olduğunu ifade etti. Yenikapı miting alanına akın eden kalabalığı insanlardan oluşan bir denize benzetti.

El Ahram: Erdoğan, Kalkışmayı Suistimal Ediyor

Mısır'dan yayın yapan El Misri El Yavm haber sitesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingde idam cezasıyla ilgili yaptığı açıklamaları ön plana çıkarırken, Mısır’ın El Ahram gazetesinin web sitesi, “Erdoğan’ın Politikası ‘Hitlerin Naziliği’ne Benzetiliyor” başlığıyla verdi. Haberde, Avusturya’nın sağcı siyasetçilerinin açıklamalarına yer verdi Erdoğan’ın başarısız darbe kalkışmasını suistimal ettiği ve Erdoğan'ın politikasının Hitler’in Reichstag yangınından sonra izlediği politikaya benzediği ileri sürüldü.

Miting AK Parti’yi Desteklemek İçinmiş!

Gazete, muhalefetin ve iktidarın da katıldığı “Demokrasi ve Şehitler” mitinginin “AK Parti hükûmetini desteklemek” için Erdoğan’ın talebiyle düzenlendiğini iddia etti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum