1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Arakan’daki Zulüm Muş’ta Protesto Edildi
Arakan’daki Zulüm Muş’ta Protesto Edildi

Arakan’daki Zulüm Muş’ta Protesto Edildi

Muş’ta bir araya gelen sivil toplum kuruluşları Arakan’da Müslümanlara uygulanan katliamları telin etti.

24 Temmuz 2012 Salı 16:50A+A-

Muş Belediyesi önünde ortak bir açıklama yapan STK'lar, Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulme kayıtsız kalmama çağrısında bulundular.

Muş Anadolu Gençlik Derneği, Muş Has-Der, Muş İnsan ve Yaşam Derneği, Muş Eğitim-Bir Sen, Muş Akademi Derneği, Muş Lale-Der, I.H.H Muş Temsilciliğinin yer aldığı etkinlikte okunan basın açıklamasının tam metni:

***

Müslümanlara Yönelik Budist Zulmü Durdurulmalıdır!

Gün geçmiyor ki, dünyada Müslümanlara yönelik saldırı ve katliamlara dair bir haber basına yansımasın. Bunlardan birisi de ne yazık ki, Burma’da (Myanmar) yaşanmakta. Müslümanların bu konuda sessiz kalmaları düşünülemez.

Son yıllarda dünyada farklı din mensupları arasında meydana gelen çatışmaların giderek artması, insanlığın geleceği, barış ve huzuru adına son derece üzüntü vericidir.

 Dünyanın neresinde olursa olsun, kimden gelirse gelsin, hangi gerekçe ile yapılırsa yapılsın, dini, ırkı, rengi ve coğrafyası ne olursa olsun insanlığa karşı yapılan her türlü zulüm, işkence ve öldürme gibi eylemler asla kabul edilemez.

Burma’da Arakan’lı Müslümanlara yönelik katliamlar, hak ihlalleri, dini hayatlarına müdahaleler, fiziksel işkenceler, tecavüzler 1942’den bugüne devam etmektedir. Müslümanların yaşam mekânları ve ibadethaneleri yok edilmekte ve sürgünlerle ve tehcir politikalarıyla karşı karşıya bırakılmaktadırlar. Burma’da azınlık olan Müslümanların geçici kamplarda ve ormanlarda yaşamaya zorlanmakta; haksız bir şekilde tutuklanarak hapse atılmakta; nehirlerde ve okyanuslarda boğularak ölmeye terk edilmekte; aile kurmalarına izin verilmemekte ve en temel insan haklarından mahrum edilmektedirler. Burma’da, Arakan’lı Müslümanlara yönelik olarak son yaşanan hadiseler, bu ülkede bini aşkın Müslümanın ölümüne, doksan binden fazla Müslümanın da evsiz kalmasına neden olmuştur.

Temel insan haklarının uluslararası bütün sözleşmelerde ve hukuk metinlerinde güvence altına alındığı bir çağda Burma’da yaşanan bu zulümlerin durdurulmaması, uluslararası camiayı “Öldürülenler Müslüman ise düşünmek için vaktimiz var!” lakaytlığına götürmemelidir!

İHH, 2006’dan bu yana gıda yardımı, yetimhaneler- mescitler, giyecek yardımı, içme kuyusu açmak gibi pek çok yardım yapmış ve yapmaya da devam ediyor. “Mülteciler için gıda programı yapılmalı. Bangladeş’in bu durumu artık kabul etmesi yönünde resmi anlamda baskılar yapılmalıdır. Bangladeş hükümeti dışarıdan gelen yardımları içeri sokmadığı gibi kendi hazinesine geçirmektedir. Burma Hükümeti her alanda yasakları kaldırmalıdır. Kamplarda yaşayan mültecilerin Arakan’a geri dönülebilmesi için baskılar olmalı. Arakan’lı Müslümanların ‘Müslüman’ kimlikleri tanınmalı, temel haklar önündeki baskılar son bulmalıdır. Arakan, ulusal gözlemcilere, medyaya ve diğer halklara açılmalıdır.”

Hükümetin daha etkin bir dış politikayla olaylara müdahele etmesi ve uluslar arası gündeme taşıması gerekmektedir.

Muş’taki sivil toplum örgütleri olarak, Burma’da Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen mezalimi dünya ve ülke gündemine alınması ve  duyarlılığın oluşması için elimizden geleni yapacağımızı kamuoyuna duyurur saygılar sunarız.

Muş Anadolu Gençlik Derneği, Muş Has-Der, Muş İnsan ve Yaşam Derneği, Muş Eğitim-Bir Sen, Muş Akademi Derneği, Muş Lale-Der, I.H.H Muş Temsilciliği 

mus-20120724-03.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum