1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Antisiyonist Yahudi cemaati: Neturei Karta
Antisiyonist Yahudi cemaati: Neturei Karta

Antisiyonist Yahudi cemaati: Neturei Karta

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan Yahudi göstericiler, ‘Siyonizm, Yahudileri temsil etmiyor’ ve ‘İsrail Devleti, Yahudilerin felaketidir' diyebiliyorlar. Peki kim Neturei Karta?

03 Mayıs 2021 Pazartesi 18:29A+A-

Hakan Albayrak Karar'daki köşesinde antisiyonisit Yahudi cemaati olan 'Neturei Karta'yı ve onlarla gerçekleştirdiği sohbetleri aktarıyor. 

Anadolu Ajansı’nın geçtiği şu haber, konunun arka planına vakıf olmayanlar tarafından şaşkınlıkla karşılanmış olsa gerek: 

“Batı Kudüs’ün Mea Shearim Mahallesi’nde toplanan Neturei Karta (Şehrin Muhafızları) hareketine mensup Ortodoks Yahudiler, İsrail Devleti ve Siyonizm’e karşı gösteri düzenledi. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, ‘Siyonizm, Yahudileri temsil etmiyor’ ve ‘İsrail Devleti, Yahudilerin felaketidir’ yazılı dövizler taşıdı.” 

Haberin fotoğraflarında görülen diğer dövizlere de bakalım: 

-Yahudilik Siyonizm’i ve “İsrail” Devletini Reddediyor 

-Antisyonizm Antisemitizm Değildir 

-Siyonizm’in Sonu = Barış ve Güvenlik 

***

1938’de Kudüs’te ortaya çıkan Neturei Karta, “Yahudi Mesihi” gelmeden devlet kurmanın Yahudilere haram olduğunu savunuyor ve İsrail devletinin kuruluşunu Tanrı’ya isyan olarak görüyor. 

2010’un haziran ayında Ankara’da bu hareketin Kuzey Amerika sorumlusu Haham Yisroil Dovid Weiss ve iki dava arkadaşı ile tanışmıştık. 

Nasıl olmuşsa Vadi Kitabevi’ne düşmüştü yolları. 

Orada oturduk, uzun uzun sohbet ettik. 

“Rahman’ın inayetiyle ABD ve Kanada’dan Mavi Marmara ekibine taziyelerimizi sunmak ve Filistin’e özgürlük davasında sizinle beraber olduğumuzu bildirmek için geldik” dediler. 

“Yahudiliği teröre alet eden İsrail”i lanetlediler. 

Filistinlilerin vatanlarını işgal eden Siyonistlere değil, seçimle gelmiş Filistin hükümetine itibar ettiklerini söylediler. 

2008’de Gazze’yi ziyaret edip Başbakan İsmail Heniye’ye bir “Sadakat Beyannamesi” sunduklarını anlattılar. 

Gazze’de mükemmel bir şekilde misafir edildiklerini ve en ufak bir antisemitik tavırla karşılaşmadıklarını belirttiler. 

Vadi’den sora, Bilkent’teki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatan üç Mavi Marmara gazisini ziyaret etti Weiss ve arkadaşları. 

***

Neturei Karta hareketine mensup Yahudilerin birkaç binle sınırlı olduğu söyleniyor. 

Sayılarının alabildiğine artmasını dilerim.

HABERE YORUM KAT