1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Amerika'da İncirlik'e Alternatif Sesleri Yükseliyor
Amerika'da İncirlik'e Alternatif Sesleri Yükseliyor

Amerika'da İncirlik'e Alternatif Sesleri Yükseliyor

ABD Hava Kuvvetleri'nde görevli emekli bir general, Amerikan ordusunun 'Erbil, Ürdün ya da Kıbrıs'ta' İncirlik'e alternatif bir askeri üs oluşturması gerektiğini yazdı.

31 Ekim 2016 Pazartesi 14:28A+A-

Türkiye'deki askeri darbenin ardından ABD medyasında 'İncirlik askeri üssünün alternatifleri' konusunda tartışma devam ediyor. Defense One'da bir yazı kaleme alan ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış emekli bir general Charles Wald, ABD ordusunun İncirlik askeri üssüne bağımlılığının sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, Adana'ya alternatif üslerin Erbil ya da Kıbrıs olabileceğini söyledi.

Amerika'nın İncirlik askeri üssünde Soğuk Savaş döneminde çok önemli görevler konusunda destek gördüğünü belirten Wald, Türkiye'nin geçmişe göre daha az istikrarlı olduğunu iddia ederek, Amerika'nın eski müttefiki olmadan hareket etmeye hazır olması gerektiğini ifade etti.

Amerika'nın Ortadoğu'da IŞİD ile mücadelesinde İncirlik'e askeri üs olarak Erbil, Ürdün ve Kıbrıs'ı alternatif olarak gösteren Wald, bu bölgelerde alternatifler konusunda atılacak adımların da Ankara'ya güçlü sinyal anlamına geleceğini vurguladı.

WALL STREET JOURNAL ERBİL'İ İŞARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin başyazısında Türkiye’deki darbe girişiminin muhtemel sonuçları ele alınmıştı.

Darbe girişiminin, Türkiye'deki istikrarı çok tehlikeli bir dönemde tehdit ettiği belirtilen yazıda, “Eğer darbeciler başarıya ulaşsaydı, kalkışmaya karşı çıkan Türkleri bastırmak için şiddete başvurmaları gerekecekti. Mısır'daki darbenin tersine, Türk halkı darbecilerin yanında yer almadı” denilmişti.

WSJ, Erbil'e askeri üs konusuna değinerek, şu ifadeleri kullanıyor:

"Obama yönetimi Gülen'in iadesi konusunu değerlendireceğini söylüyor. Hiç şüphe yok ki Erdoğan İncirlik üssünü ve IŞİD'e karşı işbirliğini Gülen'in iadesi talebi karşılığında koz olarak kullanacaktır. Ancak Gülen ve destekçileri darbe girişimini planladıkları suçlamalarını reddediyor. Ancak ortada somut bir delil olmadan gerçekleştirilecek bir iade, ABD için onursuz bir davranış olacağı gibi Obama yönetiminin Erdoğan'ın hiddeti karşılığında bir kişiyi kurban etmesi anlamına gelir. Eğer Türkiye ABD'yi İncirlik üssünden çıkarmaya çalışırsa Washington askeri operasyonları Kuzey Irak'taki Erbil'e kaydırmayı düşünmeli."

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT