1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Almanya'nın İncirlik Talebiyle İlgili Verilmiş Karar Yok"
"Almanya'nın İncirlik Talebiyle İlgili Verilmiş Karar Yok"

"Almanya'nın İncirlik Talebiyle İlgili Verilmiş Karar Yok"

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebi söz konusu. Bu taleple ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir." dedi.

13 Haziran 2016 Pazartesi 13:47A+A-

Hükümet Sözcüsü Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Canikli, Almanya'nın Adana'daki İncirlik üssünü kullanmak üzere talebine ilişkin soruya, "Talep doğru fakat verilmiş bir karar yok. Onun dışındaki değerlendirmeler ise spekülasyondan ibaret" dedi.

Alman Deutsche Welle internet sitesinin Türkçe bölümüne konuşan Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü ülkesinin, İncirlik hava üssünde kurmak istediği askeri tesisler konusunda Türkiye ile süren görüşmelerde esasa ilişkin ilkesel mutabakatın sağlandığını söylemiş, görüşme sürecinin devam ettiğini belirtmişti. 

Soykırım kararı

Canikli, Almanya'nın 1915 olaylarına dair 'soykırım' kararıyla ilgili de "Hassas bir konu. Kamuoyunun gözü önünde olmaması gerekiyor. Ama böyle bir karara Türkiye'nin kayıtsız kalması da mümkün değildir. Bu çerçevede neler yapılabilir, ortadan kaldırılması mümkün olabilir mi? Bu amaca yönelik adımlar konusunda ilgili kurumlar çalışma yapıyor"değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan'ın diploması

Canikli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversite diplomasına ilişkin soruya dair de, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın diploması sayısız kere kamuoyuyla paylaşıldı. Bu konuda en ufak tereddüt söz konusu değil. Kriminal de dahil olmak üzere bütün çalışmalar yapıldı. Bütün bu gerçeklere rağmen devam ettirilen tartışmalar kasıtlıdır" dedi.

Gülen hakkındaki soru

Canikli, Fethullah Gülen'in CIA'e ajanlık yaptığı yönündeki iddialara dair de, "Paralel devlet yapılanması olarak bilinen terör örgütünün Türkiye'deki faaliyetlerinin tamamen bertaraf edilmesi için çalışmalar hukuk çerçevesinde yürütülüyor. Fakat bu söylediğiniz iddiaların ispatı hemen hemen hiçbir zaman mümkün değildir. Böyle iddialarda 'ajan, istihbarat' kelimelerinin geçtiği bir cümlede, iddiaların ispat edilmesi hemen hemen imkansızdır. Özellikleri gereği gizli yürütülür böyle işler fakat biz mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz" yanıtını verdi.

Nitratlı gübre mağduriyeti

Bir gazetecinin, nitratlı gübrenin yasaklanması ile üreticilerin mağdur olduğu hakkındaki sorusu üzerine Canikli, 280 bin ton nitratlı gübrenin yıllık 1,5 milyon yon üretim hacminde az yer teşkil ettiğini belirtti ve 'mağduriyet söz konusu değil' dedi.

Yabancı işçi, Turkuaz kart

Yabancılara Türkiye'de iş konusunda teşvik hakkında da konuşan Canikli, nitelikli yabancılara yönelik 'Turkuaz kart' adlı düzenlemenin Türkiye vatandaşlarına olumsuz etkisi olup olmayacağına dair soruya şöyle yanıt verdi:

"Hiçbir şekilde Türkiye'deki vatandaşlarımızın iş imkanını kısıtlamayacak, daraltmayacak ya da ortadan kaldırmayacaktır. Zaten dikkat ederseniz, özellikle Türkiye'de ihtiyaç hasıl olduğu takdirde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, Ar-Ge çalışmalarına destek verecek, Türkiye'nin daha üst seviyede teknoloji yoğun mal ve hizmet üretimine katkı sağlayacak ünvanlar, kişiler için söz konusu. Dolayısıyla ihtiyaç olmayan bir alanda çalışma izni verilmesinin hiçbir anlamı olmaz."

Canikli, özel güvenlik taslağına ilişkin soruya ise, "Bazı basın yayın organlarında vardı taslak bugün. İlgili kurumların görüşü alındıktan sonra nihai hâli belirlenecek" yanıtını verdi.

Taşeron sorusu

Canikli, taşeron işçilere yönelik düzenlemede değişiklikler hakkındaki soruya da şöyle yanıt verdi:

"Teknik çalışmalar devam ediyor Maliye Bakanlığımız bünyesinde, ilgili bütün bakanlıkların da katılımıyla. Türkiye'de çok büyük bir problemi çözecek olan bir düzenleme. Çok fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var, onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz."

Kaynak Al Jazeera, AA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT