1. YAZARLAR

  2. Mehmet Yılmaz

  3. Almanya'nın artan operasyonel gücü
Mehmet Yılmaz

Mehmet Yılmaz

Yazarın Tüm Yazıları >

Almanya'nın artan operasyonel gücü

26 Aralık 2008 Cuma 06:27A+A-

Son 500 yıla, deniz aşırı imparatorluklar kuran devletler vurdu damgasını.

Sırasıyla İspanya, Portekiz, Hollanda, Fransa, İngiltere ve ABD 'küresel' ölçekte 'hâkim güç' olmayı başardılar, kendi coğrafyalarından çok uzak bölgelerde tesis ettikleri birtakım 'düzenler' ile...

Birinci ve İkinci Dünya savaşlarının 'mağlup' ülkesi Almanya, imparatorluk geçmişi olmasına rağmen bu payeye ulaşamayan 'nadir' devletlerden biri olarak geçti tarihe.

Ancak...

Almanlar bu uzun süreçte hiç vazgeçmedi, küresel aktör olma idealinden.

Aksine her defasında daha bir 'ciddiyetle' hazırlanmış yepyeni stratejiler ürettiler.

Bunun en kararlı örneğini de 20. yüzyılın ortalarında gösterdiler tüm dünyaya.

***

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa merkezli stratejiler üreten ve yakın çevresiyle sınırlı politikalar geliştiren Almanya, şimdilerde 'çok farklı' bir çizgide boy gösteriyor artık.

Ne mi yapıyor?

Afganistan'da operasyonel bir güç olarak varlığını hissettiriyor.

Somali açıklarına gönderdiği savaş gemisiyle 'açık denizlerde ben de varım' diyor.

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'e göre bu 'yeni' politika yüzünden Almanya, Avrupa'nın lider ülkesi olma vasfını kaybedebilir.

Neden?

Çünkü Avrupa, Almanya'nın olmazsa olmazlarından biridir.

'Avrupa için iyi olan Almanya için de iyidir veya tam tersi' şeklinde özetlenebilecek bu politikanın terk edilmesi halinde Almanya bundan zarar görebilir.

Tabii Avrupa da...

Fischer, günümüz Almanya'sını yönetenleri şu sözlerle suçluyor:

-Hükümet Avrupa'yı, kendi gündemini uygulamak için bir araç olarak kullanıyor.

Eski bakana göre bu strateji çok riskli.

***

Avrupa'yı 'tramplen' olarak kullanan Almanya ne yapıyor peki?

Küresel bir aktör olarak varlığını uluslararası topluma hissettirmek istiyor.

19 Aralık'ta Alman Meclisi, Somali açıklarına savaş gemisi gönderme kararı aldı mesela.

Ticari gemilerin korkulu rüyası haline gelen korsanlarla mücadele etmek amacıyla AB tarafından başlatılan 'Atalanta' misyonuna 'Karlsruhe' adlı firkateynle destek veriyor Almanya.

Yaklaşık 45 milyon Avro'ya mal olacağı tahmin edilen bu projede 220 Alman askeri görev yapacak. İstenirse asker sayısı 1400'e çıkarılabilecek.

Hemen belirtelim.

6 savaş gemisi ile 3 keşif uçağının görev yaptığı Atalanta misyonuna Almanya'nın yanı sıra 7 Avrupa ülkesi daha katılıyor.

***

Almanya'nın, silahlı kuvvetlerini dış politikasının en önemli araçlarından biri haline getirdiğinin bir diğer göstergesi ise Afganistan'a ek asker gönderme kararını alması.

16 Ekim'de onaylanan kararla Afganistan'a ilave 1000 asker daha gönderiliyor. Bu ülkedeki Alman askeri sayısı 4 bin 500'e çıkıyor böylece.

2002'den bu yana 30 kayıp veren Alman askerleri, hava gözetleme faaliyetlerinde bulunuyor. En önemli görevleri ise Afgan güvenlik güçlerini eğitmek...

Yeni Afgan ordusunun 2012 yılına kadar 122 bin askere ve 82 bin polise sahip olması hedefleniyor. Bu kadar büyük bir gücün eğitimi için 20'şer kişiden oluşan 22 ekibe ihtiyaç var.

İşte Almanya bu alanı da ihmal etmiyor. 2009'da 7 bin 500 güvenlik görevlisini eğitmeyi planlıyor. Ayrıca bu alanda görev yapacak Avrupalı eğitimci sayısının 184'ten 400'e çıkarılmasına da öncülük ediyor.

***

Görüldüğü gibi Afganistan ve Aden Körfezi, Almanya'nın kıta Avrupa'sı dışında yeni 'operasyonel faaliyet alanları' olarak öne çıkıyor.

Erbil'de konsolosluk açan ilk ülkelerden biri olan Almanya, Türkiye'nin yanıbaşındaki Ortadoğu'da da varlığını nasıl hissettirmek istediğini gösteriyor aslında. Bakalım bu coğrafyada varlığını gösterme usulü nasıl tezahür edecek?

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT