1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Almanya’da belediye başkanı olabilen mülteciler Türkiye’de ırkçıların hedefinde!
Almanya’da belediye başkanı olabilen mülteciler Türkiye’de ırkçıların hedefinde!

Almanya’da belediye başkanı olabilen mülteciler Türkiye’de ırkçıların hedefinde!

Sığınmacılara imkan verilirse sağlayacakları katkıya güzel bir örnek Almanya’dan geldi…

01 Haziran 2023 Perşembe 14:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye'deki savaştan kaçarak 2015 yılında Almanya'ya sığınan Ryyan Alshebl yaşadığı kasabanın belediye başkanı oldu.

2022 senesinde Alman vatandaşı olan Alshebl, muhafazakar eğilime sahip küçük bir kasabada oyların yarıdan fazlasını alarak seçildi. DW’nin aktardığına göre Almanya'ya sığınmacı olarak gelip yerleştikten sonra kısa sürede iyi derecede Almanca öğrenen Ryyan Alshebl, Suriye'de aldığı bankacılık eğitimini Almanya'da da sürdürdü. Almanya'da finans sektöründe çalışmaya başlayan Alshebl, siyasete duyduğu ilgi nedeniyle yaşadığı kasabada belediye başkanı olabilmek için adaylığını açıkladı. Belediye seçimlerine Yeşiller'e üye olmasına rağmen bağımsız aday olarak giren Alshebl, oyların yüzde 55,44'ünü alarak belediye başkanı oldu.

Temel imkanlar sağlandığında bir mültecinin başarabileceklerine güzel bir örnek olan Ryyan Alshebl bütün dünyaya hassaten Türkiye’ye bir ders veriyor. Türkiye’de vatandaşlık elde edemediği için doktorluk, avukatlık, mühendislik gibi meslekleri icra edemeyen veyahut eşit şartlarda çalışamayan mülteciler profesyonel meslekleri dışında alanlara yönelmek zorunda kalıyor.

Türkiye’de beyin göçü tartışmaları yaşanırken bir yandan da çok ciddi bir yetişmiş insan kapasitesi ırkçı grupların hedef göstermesi yüzünden ziyan oluyor. Seçimlerde vatandaşlık tartışmaları alevlenirken bundan sadece Türkiye zararlı çıkıyor. Daha fazla mülteciye vatandaşlık verilmesi demek uyum ve huzur ortamının yaygınlaşması anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT