1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. AK Parti'den Muhalefete 'Dokunulmazlık' Ziyareti
AK Parti'den Muhalefete 'Dokunulmazlık' Ziyareti

AK Parti'den Muhalefete 'Dokunulmazlık' Ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti.

18 Mart 2016 Cuma 17:17A+A-

Levent Gök'ün TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı ve Üstün'ün AK Parti’nin önerisini sunduğunu belirterek, "Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural'a iletildi

Bostancı ile Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa değişikliği tekliflerini, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a iletti.

MHP'nin dokunulmazlığın yasama ve denetleme faaliyetleri dışında ve kürsü dokunulmazlığı dışında olamayacağı ve sınırlandırılması gerektiğine yönelik yaklaşımlarının tüzüklerinde yer aldığını dile getiren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ancak şu anda gündemde bulunan, terörle ilişkili olanlarla ilgili bir siyasi irade beyanının da behemehal gerektiğini, bunları yaptıktan sonra da bu çerçevede buna paralel olarak da kalıcı olarak değişmenin, hangi seviyede hangi noktada olabileceğine ilişkin partiler arasında bir mutabakat sağlamanın yanında olduğumuzu kendilerine öneri olarak ifade ettim. Ben de Adalet ve Kalkınma Partisinin bu önerisini tabiatıyla Sayın Genel Başkan'ımıza ve partimizin yetkili kurullarına değerlendirmek üzere ileteceğim."

Tekrar bir görüşme olup olmayacağı sorusu üzerine Vural, "Elbette tabii. Yani bunu sunmalarının amacı, bizim de önerimizin amacı ve hedefi doğrudan doğruya bu konuda parlamentoda atılabilecek ortak bir adımın hangi eksende oluşabileceğini ifade etmekten geçmektedir. Benim burada samimi olarak çağrım şudur ki evet 506 fezleke olmakla birlikte özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup daha sonra da kamuoyu vicdanına sığacak şekilde dokunulmazlığı sınırlandıracak bir adımı hep beraber birlikte atmaya davet ediyoruz." dedi.

HDP Ankara Milletvekili Önder'e iletildi

Bostancı ve Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti. 

HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme sonrası Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimiz de buna göre şekillenecektir." dedi. 

AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifi 

AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. 

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

AA

HABERE YORUM KAT