1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. AİHM’e göre Alevilik, İslam’dan bağımsız bir din
AİHM’e göre Alevilik, İslam’dan bağımsız bir din

AİHM’e göre Alevilik, İslam’dan bağımsız bir din

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu, AİHM’e açtığı davada Aleviliğin ayrı bir inanç olarak tanınmasını sağladı.

20 Mart 2024 Çarşamba 15:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Alevilerin Türkiye’de içerisinde yer almayı tercih ettikleri sosyoloji İslam ve Müslüman karşıtlığı üzerinden güç buluyor. Sol-Kemalizm içerisinde kendilerini konumlandırdıkları yer doğrudan Müslümanları hedef almaları sonucunu doğuruyor. Tüm bunların yanında ise Alevilerin çok büyük bir kısmı her zaman mağdur oldukları algısıyla hareket ediyorlar. Alevilerle Türkiye toplumunun geniş kesimleri arasındaki uçurum bu şekilde derinleşiyor.

CHP başta olmak üzere irili ufaklı sol parti ve örgütler Aleviliğin kendilerine sunduğu hareket tabanını yıllardır kullanıyor. CHP’nin bir önceki genel başkanının Alevi olduğu düşünüldüğünde Alevilerin sıradan bir “azınlık” olmadığı daha rahat anlaşılacaktır.

Dilan Yeşilgöz ve Cem Özdemir gibi figürler düşünüldüğünde Avrupa Aleviliğinin İslam düşmanlığında bayraktarlık vazifesini üstlendiğini görmek gerek. Son olarak ise Aleviler kendilerini İslam dışı bir inanç olarak tanımlama derdine düşmüş durumdalar.

Independent'ın aktardığına göre Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Avusturya devletinin Aleviliği İslam’dan bağımsız ele almamasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyarak Aleviliğin kendine özgü bir inanç biçimi olarak tanımlanmasını talep etti. Mahkeme de “Alevilik kendine özgün bir inançtır” dedi. AİHM İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin 9.maddesindeki “Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; Bu hak, dinini veya inancını değiştirme özgürlüğünü ve tek başına veya başkalarıyla topluca ve kamuya açık veya özel olarak dinini veya inancını ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yoluyla açıklama özgürlüğünü içerir” ifadelerinden yola çıkarak Aleviliğin İslam’dan ayrı bir inanç olduğunu kabul etti. Ayrıca AABF’ye manevi zarar tazminatı olarak 10 bin euro ve masraf ile giderler için 20 bin euro verilmesine hükmedildi.

Bu karar ile Avrupa’da bir devlet Aleviliği başka bir din olarak resmen tanımış oldu. Aleviliğin bu “zaferi” onlara nasıl bir üstünlük sağlayacak burası hala tartışmalı ancak artık İslam düşmanı olan Alevilerin, Müslümanları hedef gösterirken çok daha rahat hareket edeceklerine şüphe yok!

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

11 Yorum