1. HABERLER

  2. HABER

  3. AİHM, Dilipak ve Karakaya Davasında Karar Verdi
AİHM, Dilipak ve Karakaya Davasında Karar Verdi

AİHM, Dilipak ve Karakaya Davasında Karar Verdi

AİHM, Güven Erkaya hakkında yazdıkları yazı nedeniyle tazminata mahkûm edilen Abdurrahman Dilipak ve Hasan Karakaya'yı açtıkları dava sonunda haklı buldu.

04 Mart 2014 Salı 17:25A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya hakkında yazdıkları makaleler nedeniyle Türkiye'de kendilerine haber bile verilmeden yargılanan ve tazminat cezasına mahkûm edilen Akit gazetesi yazarları Abdurrahman Dilipak ve Hasan Karakaya'yı haklı buldu.

AİHM, iki yazarın açtıkları davada, Ankara'nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma ve ifade özgürlüğü maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.
Dilipak ve Karakaya, 25 ve 26 Haziran 2000 tarihlerinde Akit gazetesinde Güven Erkaya'yı 28 Şubat "postmodern darbesinde oynadığı rolden" ötürü eleştiren makaleler yazmış, 24 Haziran 2000 tarihinde hayatını kaybeden Erkaya'nın ailesi bu makaleler üzerine Dilipak ve Karakaya'dan davacı olmuştu.

GIYABINDA YARGILAMA

Ankara 29. Asliye Hukuk Mahkemesi ise Dilipak ve Karakaya'ya haber bile vermeden "eleştiri sınırını aştıkları" gerekçesiyle Dilipak'ı 30 bin TL tazminata mahkûm etmişti.

Dilipak'a verilen ceza faiziyle birlikte 2009 yılında 157 bin TL'ye ulaşmış, borcun ödenebilmesi için Dilipak'ın evi ve eşyaları haczedilmişti.

Dilipak ve Karakaya'nın 2005 yılında AİHM'ye yaptıkları başvuru bugün sonuçlandı.

Dilipak, Türkiye'den 500 bin lira tazminat talebinde bulunmuştu. İki taraf anlaşırsa dava kapanır. Ancak anlaşma sağlanamaz ise tazminat miktarına AİHM karar verir.

Akit, Güven Erkaya’nın ölümünden sonra 28 Şubat mağdurlarının takdirini hak eden bir manşetle çıkmıştı. İşte o unutulmaz manşet:

akit-28-subat-guven-erkaya-manseti-hakkimizi-helal-etmiyoruz.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum