1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ahrar-u Şam’da Komutan Değişikliği
Ahrar-u  Şam’da Komutan Değişikliği

Ahrar-u Şam’da Komutan Değişikliği

Suriye’nin en büyük direniş gruplarından Ahrar-u Şam bugün yaptığı ‘Şura Meclisi’ toplantısının ardından komutan değişikliğine gittiklerini duyurdu.

14 Eylül 2015 Pazartesi 00:21A+A-

Ahrar-u Şam, bugün şura toplantısı yaparak genel komutanlığa Muhanned el Mısri’yi ( Ebu Yahya el Hamavi) getirdi. Grubun kurucuları arasında yer alan Muhanned el Mısri 1981 Hama doğumlu bir inşaat mühendisi. 

Muhanned el Mısri, savaş öncesi 5 yıl Sidneya Hapishanesinde siyasi suçlu olarak hapis yattı. 1 yıldır Ebu Cabir eş Şeyh’in yardımcılığı görevini yürütüyordu. Eski komutan Ebu Cabir, görevine devam etmek istemediğini belirtince Muhanned El Mısri yeni komutan oldu.

Suriye’nin en büyük grupları arasında gösterilen Ahrar-u Şam; Halep, Humus, Dera, Hama, İdlib, Halep bölgelerindeki birçok cephede savaşıyor. İdlib merkezli grubun savaşçıları büyük oranda Suriyelilerden oluşuyor ve kurucu kadro önemli oranda Afganistan tecrübesine sahip.

2011 yılından bu yana Esed Ordusu’na karşı savaşan grup, 2014 yılı Ocak ayından bu yana IŞİD’e karşı da mücadele veriyor.

Ahrar-u Şam tarafından Temmuz ayı içerisinde yayınlanan bildiride ‘Sukur eş Şam Tugayları’ ismiyle düzenli ordu yapılanmasına gidileceği duyurulmuş, bu kapsamda 30 yaş ve altı Suriyelilere yönelik askerlik çağrısı yapılmıştı.

2014 yılı Eylül ayında grubun İdlib’de gerçekleştirdiği toplantıya yapılan saldırıda aralarında Ahrar-u Şam lideri Hasan Abud’un da bulunduğu 45 üst düzey isim hayatını kaybetmişti. Saldırıdan hemen sonra toplanan Şura’da genel komutanlığa getirilen Ebu Cabir eş Şeyh bu görevi bir yıldır yürütmekteydi.

Ahrar-u Şam’ın önemli bir diğer ismi Ebu Halid es Suri’de 2014 yılı Şubat ayında Halep’te düzenlenen bir suikastta öldürüldü.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT