1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Ahlaksızlığı normalleştirip, tepkiyi karalamak
Ahlaksızlığı normalleştirip, tepkiyi karalamak

Ahlaksızlığı normalleştirip, tepkiyi karalamak

Bursa’da metroda yaşanan bir hadiseyi haberleştiren Karar gazetesi ahlaksızlığa haklı tepkiyi haksız müdahale şeklinde sunarak neye hizmet etmiş oluyor?

02 Kasım 2020 Pazartesi 13:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bursa’da metroda yaşanan bir kavga bugün çeşitli medya organlarında ‘haber’ olmuş. Bir yolcunun bir genç ve yanındaki kızı uygunsuz hareketleri dolayısıyla uyarması üzerine yaşanan kavgayı her medya organı doğal olarak kendi zaviyesinden sunmuş. 

Cumhuriyet gazetesinin “metroda saldırı” şeklinde verdiği haberi Karar gazetesi de “Metroda ‘sevgiline neden sarılıyorsun’ kavgası” başlığıyla haberleştirmiş. Yorumsuz haberin başlığı görüldüğü üzere uyarılanı değil, uyaranı mahkum etmekte ve zımni biçimde metroda bir kişinin sevgilisine sarılmasına müdahale edilmesinin kabul edilemezliğini vurgulamakta. 

Bu mantık kamusal alanda da özel alanda olduğu üzere isteyenin istediği gibi davranmaya hakkı olduğu, kimsenin kimseye müdahale edemeyeceği kabulünü yansıtıyor. Dolayısıyla uygunsuz bulduğu hareketlerden şikayet eden kişinin müdahalesini yanlışlıyor. 

Peki metro gibi kamuya açık bir alanda ve herkesin birlikte yolculuk etiği bir vasıtada isteyen istediği gibi davranabilecekse bu işin bir sınırı olmayacak mı? Haberde ‘sarılmak’ fiiliyle meşrulaştırılmaya, masumlaştırılmaya çalışılan davranışın hangi aşamada sorun teşkil edeceğine dair bir mutabakat var mı? Yoksa zaten “kafanı çevir, görmezden gel kardeşim, sana ne” mantığının yaygınlaşması mı hedefleniyor? 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum