1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Açlık Direnişi Sürerken Hamas İsrail'i Uyardı
Açlık Direnişi Sürerken Hamas İsraili Uyardı

Açlık Direnişi Sürerken Hamas İsrail'i Uyardı

Hamas, “Ya zafer ya da şehadet” sloganıyla açlık grevini sürdüren Filistinli esirler hakkında İsrail'i uyardı.

05 Mayıs 2012 Cumartesi 16:11A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hamas liderlerinden Halil El Haya, İsrail'i, cezaevlerinde açlık grevi yapan Filistinlilerden ölen olması halinde sonuçlarına katlanacağı konusunda uyardı.

El Arabiya'nın haberine göre El Haya, açlık grevindekilere destek amacıyla Gazze'nin merkezinde kurulan dayanışma çadırında, İsrail'e "açlık grevinin eğlence olmadığını anlamak zorunda olduğunu" söyledi.

Hamas lideri, "Bunun olması durumunda (Filistinlilerden birinin ölmesi) bizden hem umulanı hem de umulmayanı bekleyebilirsiniz" dedi.

El Haya, Filistinlileri kurtarmak için kendilerinden ordularını hazır etmelerinin istendiğini, mücadele ve seferberlik için gerekçeleri bulunduğunu da belirtti.

İslami Cihad da açlık grevindekilerden birinin dahi ölmesi halinde İsrail'le ateşkese uymayacağını bildirdi.

Açlık Grevi Eylemi Dalga Dalga Yayılıyor

Filistinli Esirlerin Haklarını Savunma Merkezi, işgalcinin hukuksuz uygulamalarına karşı 19 gün önce boş mide ve bağırsaklarla başlayan direnişe her geçen gün yeni esirlerin katıldığını belirtti.

İsrail Askerleri Mangalla Psikolojik İşkence Yapıyorlar

İşgal zindanlarından gelen mektuplar üzerine bir açıklama yapan merkez, işgal rejiminin açlık grevini sona erdirmekten aciz olduğunu, bundan dolayı da her türlü gayri insani ve ahlaki tedbirlere başvurduğunu; açlık grevindeki esirlerin kaldığı hücre ve odaların pencerelerinin önünde mangal yaparak esirlerin moralini bozup iradelerini kırmak isteğini ancak bunda muvaffak olmadığını kaydetti.

Açıklamada ayrıca zindandaki Kassam liderlerinden 6633 yıl hapis cezası mahkumu Abdullah El-Bergusi’nin açlık grevini sürdürdüğü belirtilerek, adil talepleri karşılanıncaya veya şehit oluncaya kadar esirlerin başlattıkları direnişi sürdürmekte kararlı oldukları ifade edildi.

heniyye-haniye.jpg

Heniyye: “Esirlere Destek İçin Her Alanda Görüşmelerimiz Sürüyor”

Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, esirlerin özgürlüğe kavuşması ve seslendirdikleri taleplerin karşılanması için Arap ve İslam ülkeleriyle ve onların dışındaki kimi çevrelerle günübirlik görüştüklerini söyledi.

Dün (4 Mayıs Cuma) Gazze’deki Meçhul Asker Anıtı önünde kurulan eylem çadırında kıldığı Cuma namazından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Heniyye, içeride açlık grevi sürdüren esir liderlerin gönderdikleri mesajları iki gün önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini söyledi.

Arap Birliği'nin Pazar günü Siyonist cezaevlerindeki Filistinli esirlerin durumunu görüşmek üzere toplanmasını beklediklerini belirten Heniyye, alınan kararın kâğıt üzerinde kalmamasını umut ettiklerini kaydetti.

Heniyye “Esirlerin başlattığı savaş sadece esirlerin savaşı değildir. Bu savaş bütün Filistin halkının, ümmetin ve dünyadaki özgür insanların savaşıdır” diyerek herkesin bu soruna duyarlı olmasını istemişti.

fuad-el-hafes.jpg

El-Hafeş: “Esirler, Talepleri Karşılanmadıkça Açlık Grevini Bitirmeyecek”

Ahrar Esir Araştırmaları ve İnsan Hakları Merkezi Müdürü Fuad El-Hafeş, Siyonist cezaevlerinde açlık grevini sürdüren esirlerin başta tek kişilik hücre cezası olmak üzere hukuksuz bütün uygulamaların sona erdirilmesiyle ilgili talepleri kabul edilmedikçe açlık grevini bitirmemekte kararlı olduklarını belirterek, ara çözümün kabul edilmeyeceğini söyledi.  

Siyonist cezaevi idaresiyle esir liderleri arasında görüşme yapıldığıyla ilgili sızan haberler üzerine dün akşam (4 Mayıs Cuma) Filistin Enformasyon Merkezi'ne bilgi veren esirler konusu uzmanı ve eski esir Fuad El-Hafeş, “Görüşme açlık grevini sürdüren esir hareketinin liderleriyle yapılmadı. Bu görüşme, henüz açlık grevine başlamayan diğer esirlerin bu eyleme katılmalarını engellemeye yöneliktir. Talepler konusunda esirlerin tek mercii açlık greviyle ilgili oluşturulan liderlik heyetidir. Esirleri sadece bu heyet temsil ediyor” dedi.

Direniş Dizi ve Müzik Kanallarının Açılması İçin Değil

El-Hafeş devamla şunları söyledi: “Esirler, Siyonist cezaevi idaresinin iddia ettiği gibi dizi ve müzik kanallarının açılması için eylem başlatmadı. Siyonist cezaevi idaresinin, esirlerin umurunda olmayan ve hiç de seyretmedikleri bazı dizi ve müzik kanallarını açma önerisi esirlerle alay etmekten başka bir şey değildir.”

El-Hafeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyonist cezaevi idaresi zaman kazanmak ve esirlerin iradesini kırmak için esirleri temsil etmeyen bazı liderlerle şurada burada bir araya gelip ara çözümler önermektedir. Halbuki esirlerin cezaevi idaresine teslim ettikleri açık ve net talepleri var. Bunlar, uluslararası hukukun da güvence altına aldığı haklardır.”

Şimdiye kadar 3000’den fazla esirin eyleme iştirak ettiğine dikkat çeken El-Hafeş, işgal yönetiminin haberlere sansür getirmesi ve esirlerin yerlerini sürekli değiştirmesi nedeniyle nihai rakamı vermenin çok zor olduğunu söyledi.

İşgal yönetiminin esirleri bölmek istediğini belirten El-Hafeş “İşgal yönetiminin bazı cezaevlerindeki iyileştirmeye karşılık Halk Cephesi'nden esirlerin açlığa son verdiğine ve henüz eyleme başlamayan diğer bazı esirlerin ise eyleme katılmaktan vazgeçtiğine dair yaptığı propaganda amacına ulaşamadı. Siyonist cezaevi idaresi esirler arasında ağırlığı olan fakat açlık grevinde etkin olmayan bazı liderlerle görüşerek esirleri bölmek istiyor” dedi.

***

Siyonist zindanlardaki Filistinlilerden 1500'den fazlası 17 Nisan’dan bu yana açlık grevi yapıyor. Bunlardan ikisi; Bilal Diyab ve Tahir Halahla 66 gündür açlık grevinde.

Filistinli esirler, tek kişilik hücre cezalarının kaldırılması, idari cezaların son bulması, Şalit Kanunu olarak bilinen kanunun iptal edilmesi, süresiz tutukluluğun sona ermesi, Gazzeli esirlere getirilen ziyaret yasağının son bulması gibi adil ve insani taleplerde bulunuyorlar.

 

HABERE YORUM KAT