1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Abdullah Mursi'nin ölümüyle ilgili adil soruşturma talebi
Abdullah Mursi'nin ölümüyle ilgili adil soruşturma talebi

Abdullah Mursi'nin ölümüyle ilgili adil soruşturma talebi

Hukukçular, Abdullah Mursi'nin ölümüyle ilgili Mısır’ı “soruşturmada tam ve koşulsuz işbirliği yapmaya çağırarak Abdullah Mursi’nin ölümünden sorumlu olanları adalete teslim etmeleri” gerektiğini belirtti.

07 Eylül 2020 Pazartesi 17:50A+A-

Fatih Demir / Haksöz Haber

Londra'daki 37. Guernica Uluslararası Adalet Loncasının kurucu ortağı ve başkanı Toby Cadman, Mısırlı yetkilileri merhum Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi'nin ölümüyle ilgili “soruşturmada tam ve koşulsuz işbirliği yapmaya çağırarak Abdullah Mursi’nin ölümünden sorumlu olanları adalete teslim etmeleri” gerektiğini belirtti.

Toby Cadman yaptığı açıklamada, Abdullah Mursi’nin ölümünden iki ay önce kendisini hapishanede ölen babası Muhammed Mursi'nin davasında hukuk danışmanı olarak atadığını söyledi.

Abdullah’ın, iddiaya göre 36 yaşındaki Randa Ali Shaker, Ali Asran tarafından evinin önünde öldürüldüğü ifadesinde çelişkili durumlar olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Mısırlı yetkililerin Abdullah’ın ölümüne ilişkin açıklamasının “çelişkili ve düpedüz yanlışlar barındırdığı” Abdullah’ın öldürülmesi ve devamında yetkililerin iddia ettiğinin aksine, Abdullah’ın ölümü sırasında yalnız olmadığı da belirtildi.

Hukukçuların açıklamasında,“Abdullah'ın ölümcül bir madde enjekte edilmesi sonucu nefessiz kaldığı, arabayla 20 kilometre dışında yer alan bir hastaneye götürüldüğünü ve ölünceye kadar kasıtlı olarak yakındaki hastanelere nakledilmediği” ifadeleri de yer aldı

"Micho" olarak bilinen kişi, bu konuyu hukuk ekibinin üyelerine iletti. Yine “Micho” olarak bilinen kişi, “Abdullah'ın arabaya bindirildiğini ve ölü bir halde, Al-Ahram Yaylası'ndaki Oasis Hastanesine taşındığını gösteren bir video paylaştı. Gize'de 4 Eylül 2019 Çarşamba günü saat tam 9:34’te ve sanık Asran arabadan inerlerken diğer sanığın üzerinde "Micho" yazan kırmızı bir tişört vardı” denildi.

Açıklamada hukukçular Mısır yetkililerine, Mursi ailesine karşı rejimin sorumlu olduğu hatırlatılarak, sorumluluklarını üstlenmeye ve neredeyse dört yıldır gözaltında tutulan eski cumhurbaşkanının oğlu Usame Mursi'yi de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırdılar.

Mursi ailesinin Mısır için önemi

Muhamed Mursi, 2013 yılında, dönemin Savunma Bakanı olan, darbenin lideri Abdül Fettah El Sisi'nin öncülüğünü yaptığı acımasız bir askeri darbeyle iktidardan ihraç edildi. Sisi daha sonra Mursi’nin siyasi grubu Müslüman Kardeşler’i yasakladı ve tüm üst düzey liderlerini ve destekçilerinin çoğunu tutukladı. Birçoğu, tıbbi tedaviye veya adil yargılamalara başvurmadan aşırı kalabalık hapishanelerde tutuluyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT