1. HABERLER

  2. HABER

  3. Abdullah Gül, 3. Yargı Paketini Onayladı
Abdullah Gül, 3. Yargı Paketini Onayladı

Abdullah Gül, 3. Yargı Paketini Onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. Yargı Paketini onayladı.

05 Temmuz 2012 Perşembe 08:40A+A-

Yasayla, özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Yerine bir çok ili kapsayacak şekilde bölge ağır ceza mahkemeleri kurulacak.

Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu tarafından görevlendirilecek ağır ceza mahkemeleri, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara bakacak.

Halen özel yetkili mahkemelerdeki davalar, kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar bu mahkemelerde görülmeye devam edilecek. Ancak bu mahkemeler yeni hukuki duruma göre karar verecek.

Yeni düzenlemeye göre, hukuk dünyamıza "Özgürlük Hakimi" uygulaması giriyor.

Buna göre bir sanık haksız yere tutukluluk hali olduğu iddiasıyla başka bir mahkeme hakimine başvurarak bu durumunun düzeltilmesini isteyebilecek. Söz konusu hakim vereceği karar ile tahliye yolunu bile açabilecek.

Kişiler arasında haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal edenlere verilen cezalar artırılacak.

Bu kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak.

Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

 

HABERE YORUM KAT