1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD’li eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI'ı suçladı
ABD’li eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI'ı suçladı

ABD’li eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI'ı suçladı

Eski gizli New York Polis Departmanı (NYPD) polisi tarafından yazılan mektupta "polis departmanı ve FBI'ın cinayetin ayrıntılarını gizlediği" iddia edildi.

22 Şubat 2021 Pazartesi 15:22A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Eski gizli NYPD polisi Raymond Wood tarafından yazılan bir mektup, departmanının ve FBI'ın suikastın ayrıntılarını gizlediğini, kendisinin sivil haklar hareketine sızmasının emredildiğini ve Malcolm X’in güvenlik ekibinin öldürülmeden kısa bir süre önce tutuklandığını ileri sürüyor.

21 Şubat 1965'te 39 yaşındaki siyahi Müslüman sivil haklar aktivisti Malcolm X, New York'ta bulunan Harlem Audubon Balo Salonu'nda İslam Milleti üyesi olarak tanımlanan suikastçılar tarafından silahla vurularak öldürüldü. Üç kişi cinayetten mahkum edildi. Ancak kısa bir süre sonra üç mahkum da şartlı olarak tahliye edildi.

Raymond Wood’un bir akrabasına ulaştırdığı mektupta, “Geriye dönüp baktığımda içler acısı ve siyahi halkımın ilerlemesine zarar veren eylemlere dahil oldum. New York Şehri Polis Departmanı adına eylemlerim baskı ve korku altında yapıldı.” dedi. Geçtiğimiz cumartesi günü okunan mektuptaki iddialar NYPD ve FBI’ın Malcolm X’in öldürülmesi olayında rol aldığını gösteriyor.

Mektupta yer alan bilgilere göre, Wood tarafından Şubat 1965'te gerçekleştirilen tutuklama raporlarına göre Malcolm X'in konuşacağı salonda güvenlik önlemi alınmadığı belirtiliyor.

Reggie Wood'a göre Raymond Wood'un ne zaman öldüğü belli değil. Ancak “mektubun ancak ölümünün ardından kamuoyuna açıklanmasını istediğini biliyorduk” denildi. Reggie Wood'a göre, “Bu iddialar ortaya çıkarsa yetkililerin tepki göstereceğini biliyorduk muhtemelen kendisi de yaşarken bu iddiaların ortaya çıkmasını istemedi.” dedi.

Malcolm X’in üç kızından biri olan İlyasah Shabazz, “Ortaya çıkan bu yeni suçlamalar daha fazla soruşturma açılmasını gerektiriyor” dedi.

Shabazz, "Bu korkunç trajedinin ardındaki gerçeğe dair daha fazla fikir veren herhangi bir kanıt derinlemesine araştırılmalıdır." dedi.

NYPD yaptığı açıklamada, Manhattan Bölge Savcısının birkaç ay önce bir inceleme başlattığını söyledi.

NYPD ayrıca, "NYPD, Bölge Savcılığına bu davayla ilgili tüm mevcut kayıtları sağlamıştır. Bakanlık, bu incelemeye herhangi bir şekilde yardımcı olmaya da kararlıdır.” ifadelerini kullandı.

FBI ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Malcolm X’in üç kızı, Wood’un aile avukatı Ben Crump ile birlikte davanın derhal yeniden açılmasını talep etti.

Avukat Crump'ın ofisinden yapılan açıklamada, "O sırada gizli bir polis memuru olan Ray Wood, NYPD ve FBI'ın sivil haklar hareketinin ve liderlerinin meşruiyetini baltalamak için komplo kurduğunu, ölüm döşeğindeki bir adam tarafından deklarasyon mektubu yoluyla itiraf etti." denildi.

Açıklamada, "Herhangi bir eğitim olmadan Wood’un işi, sivil haklar örgütlerine sızmak, liderleri ve üyeleri suç içeren eylemlerde bulunmaya teşvik etmekti. Ayrıca Malcolm X’in güvenlik görevlilerinin suikasttan günler önce tutuklanmasını sağlamakla da görevlendirildi. Bu durum açıkça gösteriyor ki, Malcolm X’in 21 Şubat 1965’te öldürüldüğü Audubon Balo Salonunun kapı güvenliği yoktu. "

Manhattan Bölge Savcılığı'nın iletişim müdürü de bir açıklama yaptı: "Ofisimizin bu konudaki incelemesi aktif ve devam ediyor."

 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT