1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD'de Müslüman İşçilerin İşten Çıkarılması
ABD'de Müslüman İşçilerin İşten Çıkarılması

ABD'de Müslüman İşçilerin İşten Çıkarılması

Colorado'daki tesisinde 150 Müslüman işçinin işine son veren ABD'li Cargill firması, "yeniden işe alınma süresini" 180 günden 30 güne indirdi.

09 Ocak 2016 Cumartesi 00:40A+A-

Namaz vakitlerine ilişkin anlaşmazlık sonucunda "3 gün peş peşe mesai yapmamak" gerekçesiyle 150 Müslüman işçinin işine son veren ABD'li Cargill firması, "yeniden işe alınma süresini" 180 günden 30 güne indirdi.

ABD'nin Colorado eyaletinde faaliyet gösteren Cargill et işleme tesisi, namaz vakitlerine ilişkin yaşanan "anlaşmazlık" sonucunda işe gitmeyerek firmayı protesto eden çoğu Somalili 150 Müslüman işçiyi, "3 gün peş peşe mesai yapmama" gerekçesiyle işten çıkarmıştı.

İşten çıkarılan işçileri temsilen Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Minnesota yöneticisi Ceylani Hüseyin devreye girmişti.

Firma ile Hüseyin arasındaki görüşmeler devam ederken, Cargill'den bugün yapılan yazılı açıklama ile "yeniden işe alınma sürecinin 180 günden 30 güne indirildiği" kaydedildi.

Cargill'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Cargill, işine son verilen bir işçinin şirkete yeniden başvurmaya hak kazanma süresini güncellemiştir. Yeni politikaya göre, mesaiye gelmemek veya işi bırakmak gerekçesiyle işlerine son verilen eski işçilerimize 30 gün içinde yeniden iş başvurusu yapma imkanı sağlanacaktır."

Aynı açıklamada Cargill, çalışanların ibadet özgürlüğüyle ilgili politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını, "bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ibadet özgürlüğüne saygı duyulduğunu" belirtti.

Açıklamada Cargill Başkanı John Keating, yaşanan işten çıkarmaların "bir yanlış anlaşılma" sonucunda gerçekleştiğini ve bu değişikliğin, sorunun çözümü anlamında önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Cargill'in açıklamasının ardından CAIR'den yapılan yazılı açıklamada da bu yeni düzenlemenin "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.

Mevcut ibadet özgürlüğüne ilişkin politikadaki bazı "uygulama belirsizliklerinin" hala giderilmediğinin de anımsatıldığı açıklamada, işçilerin bir an önce işlerine dönmeleri ve namaz vakitlerine ilişkin yaşanan sıkıntının bir daha yaşanmaması beklentisi de yinelendi.

 (AA)

HABERE YORUM KAT