1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'de Irkçı Paranoya
ABD'de Irkçı Paranoya

ABD'de Irkçı Paranoya

ABD’de aynı hafta peş peşe iki siyahinin polis tarafından öldürülmesinin ardından düzenlenen protestolar devam ediyor. Polise yönelik en kanlı saldırı olarak kabul edilen Dallas saldırısından sonra da ülkede ırkçı paranoya giderek artıyor.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 10:50A+A-

ABD'nin Baton Rouge, Nashville, Washington ve New York şehirlerinde gösteriler tüm hızıyla sürüyor. New York'ta polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösterilerde, 80'den fazla kişi gözaltına alındı. New York eyaletine bağlı New York ve Rochester kentlerinde, binlerce eylemcinin katıldığı polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. New York'un birçok bölgesinde yapılan gösteriler yağmura rağmen gece geç saatlere kadar devam etti. ”Siyahilerin hayatı önemlidir”, “Irkçı polise hayır”, “Adalet yoksa, barış yok” ve “Eller yukarı, ateş etme” sloganlarının öne çıktığı New York kentindeki protestolarda 15 civarında kişi gözaltına alındı.

2 Siyahi gazeteci gözaltına alındı
Rochester'daki gösterilerde de 74 kişi gözaltına alınırken, bunlar arasında ABC televizyonunun yerel kanalında çalışan Carlet Cleare ve Justin Carter adlı 2 siyahi gazeteci de yer aldı. Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde da gösterilere katılan 200 kişi gözaltına alındı.

Dallas kentinde, ülkenin farklı eyaletlerindeki iki siyahi kişinin öldürülmesinin protesto edildiği gösteride keskin nişancılar tarafından polise ateş açılmış, olayda 5 polis hayatını kaybetmiş, 7 polis yaralanmıştı.

Polis alarmda
Amerikan ordusunda yedek asker olarak görev yaptığı ve Afganistan'da bulunduğu tespit edilen Micah X. Johnson tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından kentteki tedirginlik, “Black Power Political Organization” adlı örgütün saldırıyı üstlenmesi ve güvenlik güçlerine yönelik tehditleri nedeniyle etkisini artırarak devam ediyor.

ABD'nin Dallas kentinde silahlı saldırı sonrası alarm durumunda olan polis ekipleri, bir ihbar üzerine Dallas Emniyet Müdürlüğü otoparkında SWAT (Special Weapons and Tactics - Özel Silahlar ve Taktikler) timleri ile arama yaptı. Saatlerce süren arama sırasında Dallas Emniyet Müdürlüğü'ne çıkan yollar trafiğe kapatılırken, çevreden geçen hafif raylı ulaşım seferlerine ara verildi. Dallas polisi, aramanın şüpheli bir şahıs için gerçekleştirildiğini ancak şüpheli bir duruma rastlanmadığını açıkladı. Saldırı sonrası ikili timler halinde görev yapmaya başlayan Dallas polisi, Dallas Emniyet Müdürlüğü önüne taziye amaçlı yerleştirilen araçların çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı. Araçların yanına bir devriye ekip yerleştirilirken, çevre binaların çatılarındaki keskin nişancılar gün boyu güvenliği sağladı.

İntikam savaşı
Dallas'ta bir siyahinin 5 polisi öldürmesinin ardından sosyal medyada 'beyaz ırkçılar' ve Donald Trump taraftarları, intikam saldırıları yapılacağına, hatta 'bir ırk savaşı' başlayacağına dair mesajlar paylaştı. Beyazların siyahilerin 'soykırım'ına uğradığını savunanlar, #WhiteGenocide etiketleriyle Twitter'da mesajlar yayınladı. Eski Cumhuriyetçi milletvekili Joe Walsh de, “Buna savaş denir. Dikkatli ol Obama, gerçek ABD peşinize düşecek” mesajını paylaşmıştı.

Yeni Şafak

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum